Trebević

32 godine od pogibije pripadnika čete "Petar Pandurević"

  • Izvor: ATV
  • 08.06.2024. 19:17

Puniša Lučić, komandant voda čete Vojske Republike Srpske "Petar Pandurević“, prisjetio se dana kada su muslimanske snage izvršile napad na srpske položaje u trenutku sahrane 45 boraca koji su ubijeni samo četiri dana ranije u Žepi.

"Žepa je bila proizvod ovog stradanja ovdje. Probojem muslimanskih jedinica na Trebević, a onda i vraćajući te linije, ovi ljudi su, borci, moji saborci, poginuli u svojom krvlju ispisali tu granicu koju smo mi kasnije sačuvali", kaže Puniša Lučić, komandant voda čete "Petar Pandurević".

Jake neprijateljske snage pokušale su da probiju oslabljenu odbrambenu liniju na Trebeviću i prodru u dubinu srpske teritorije. 

"Da bi održali tradiciju, mjesna boračka organizacija i mjesna zajednica Stanica Pale organizuju turnir u malom fudbalu, za mlađe generacije da bismo na taj način približili djeci ono što se dešavalo tih ratnih godina '92 i ostalih  ratnih godina i da bi sačuvali tradiciju na naše poginule borce", kaže Boro Petrović, predsjednik mjesne Boračke organizacije stanica Pale.

"Zaista  je impresivno ono što je uradila četa Petara Pandurevića koja je dala veliki doprinos za odbranu Sarajevsko-romanijske regije i čitave Republike. Koliko je važna ta sabornost koliko je važna ta kultura sjećanja i koliko je važna da obranimo u miru ono što su ti heroji radili u ratu", kaže načelnik Pala Boško Jugović.

Na Palama je služen pomen i položeni su vijenci povodom 32 godine od stradanja 14 boraca čete "Petar Pandurević". Za smrt ovih boraca, kao i za smrti mnogih boraca Vojske Republike Srpske, niko nije odgovarao. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: