Jedan od najvećih stradalnika Srpske

Brod: Obilježeni Dan opštine i 32 godine od oslobođenja

  • Izvor: SRNA
  • 07.10.2024. 19:20

Brod je jedan od najvećih stradalnika Republike Srpske, prva opština na koju je izvršena otvorena agresija Hrvatske, a agonija je trajala sve do oktobra 1992. godine kada je Vojska Republike Srpske (VRS) oslobodila ovaj grad, istaknuto je na obilježavanju Dana opštine i 32 godine od oslobođenja.

Opština Brod je od maja do oktobra 1992. godine bila pod okupacijom regularne vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica. Okupacione snage su u 10 logora zarobile 2.000 Srba.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je operacija oslobađanja Broda sastavni dio operacije Koridor, jedne od najvećih i najznačajnijih operacija koje je VRS sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova izvela tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Banjalučanin (23) poginuo u Americi

Banjalučanin (23) poginuo u Americi

"Cilj je bio da spoji istočni i zapadni dio Srpske, da napravi teritorijalnu povezanost, ali i da Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu spoji sa Srbijom. U sastavu toga je oslobođen i Brod 7. oktobra", rekao je Ostojić na obilježavanju Dana opštine.

On je istakao da je stanovništvo opštine Brod podnijelo veliku žrtvu u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pukovnik u penziji Miko Škorić podsjetio je da su operaciju oslobođenja Broda jedinice VRS okončale 6. oktobra u večernjim časovima.

"Komandant Taktičke grupe tri, general Slavko Lisica, 7. oktobra je izvršio smotru jedinica, uvjerio se da nema neprijatelja i Brod proglasio slobodnom opštinom", rekao je Škorić okupljenima na Trgu patrijarha Pavla.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić podsjetio je da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo više od 2.500 boraca iz ove opštine, 244 poginula, a više od 500 je ranjeno.

Poruka glasača ili greška: Ogroman broj nevažećih listića

Poruka glasača ili greška: Ogroman broj nevažećih listića

"Brod je jedan od najvećih stradalnika naše Republike Srpske jer je prva otvorena agresija hrvatske vojske izvršena upravo na ovu opštinu kada je njihova Treća bojna 3. marta 1992. prešla preko mosta i zauzela centar sve do Stadionske ulice. Agonija je trajala sve do oktobra 1992. godine", rekao je Vidić.

Vidić je istakao da je zahvaljujući VRS izvojevana sloboda, podsjetivši da je general Lisica postrojio Brodski bataljon 2. jula na Kulini, odakle je krenula završna etapa operacije "Koridor".

"Još jednom zahvalnost svim Brođanima, ali i ostalim jedinicama VRS i Ministarstva unutrašnjih poslova. Bitno je da su bili na ovim prostorima i da su se potrudili da stvorimo Republiku Srpsku", rekao je Vidić.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić istakao je da je današnji dan prilika da se svi podsjete palih boraca koji su dali živote za slobodu Broda i za stvaranje Republike Srpske.

Vreba prevara pod nazivom ''Svinjokolj''

Vreba prevara pod nazivom ''Svinjokolj''

"Veliki broj prisutnih mještana svjedoči da je ljudima stalo do kulta pamćenja žrtava naših boraca, ali isto tako veliki broj prisutnih mladih ljudi dovoljno govori o tome da imamo generacije koje će pamtiti ratne devedesete i obilježavati ovakve događaje", rekao je Vidić.

Jedinice Vojske Republike Srpske su pod komandom generala Slavka Lisice 7. oktobra 1992. godine oslobodile Brod, koji je sedam mjeseci bio pod okupacijom regularne vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

U znak sjećanja na poginule borce i jedinice Vojske Republike Srpske (VRS) koji su oslobodili Brod kod Centralnog spomen-obilježja služen je pomen i odata počast svim žrtvama rata.

Vijence i cvijeće na centralno spomen-obilježje i spomen-bistu generalu Slavku Lisici položile su delegacije opštine i Boračke organizacije Brod, delegacija BORS-a, Policijske stanice, predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: