Potresni prizori iz Jablanice

Dječak među ruševinama traži svog drugara: ''Ovdje mu je bila kuća, sad ne znam gdje je on..''

  • Izvor: Bljesak
  • 04.10.2024. 16:14

Slika govori više od riječi. Ali, nema tih riječi kojima se može opisati trag kojeg su poplave i klizišta ostavili za sobom, nemoć koja kao da visi umjesto ljudskih ruku koje nisu mogle zaustaviti silu niti mogu raščistiti ono što je ona za sobom donijela.

Reporteri portala Bljesak.info, u stravičnim prizorima koji su ih zatekli na području Jablanice gdje su se probili pješke, svjedoče kako im je najpotresniji bio susret s dječakom, usamljenim među ruševinama nečega što je nekada bilo selo i njegov dom. 

- Došao sam ovdje, tu mi je živio prijatelj - rekao je reporteru dječak dok je šetao među ruševinama. 

- Ovdje mu je bila kuća. Sada ne znam gdje je - govori dječak dok posrće po ruševinama što ih je iza sebe ostavila katastrofa koja se ne bilježi na ovim prostorima do sada. 

Donesena odluka o angažovanju OS BiH na području Mostara i Konjica

Donesena odluka o angažovanju OS BiH na području Mostara i Konjica

Ljudi, okupljeni na ostacima pruge, između ostataka dva naselja, ispričali su kako su u noći iskakali kroz prozore, bježali s balkona iznosili članove svoje porodice. Svjedočili su i pričama mještana kako su gledali smrti svojih komšija. 

Ljudi svega još nisu ni svjesni, ali već jedni drugima priskaču u pomoć, nude jedni drugima nešto što im je ostalo od hrane, vode, nude riječi utjehe, ali se čini da im je najpotrebnije da u ovim trenutcima kad se još puno toga ne zna, šute zajedno. Šute i gledaju kako su njihovi životi zatrpani i pregaženi nezaustavljivom silom. 

Pratite nas i putem Vibera