Doboj

Dom zdravlja osvijetljen ružičastom bojom - Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke

  • Izvor: SRNA
  • 17.10.2024. 20:20

Objekat Doma zdravlja u Doboju večeras je osvijetljen ružičastom bojom s ciljem promocije Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, od kojeg u Republici Srpskoj godišnje oboli oko 600 žena, a 150 izgubi život.

Еpidemiolog Ana Ćeklić Stevanović rekla je da je karcinom dojke po smrtnosti i dalje vodeće oboljenje, poručivši da tako ne mora biti s obzirom da je izlječivo ako se uoči na vrijeme.

"Preventivni pregledi treba da počnu kada žena postane svjesna sebe i svojih grudi", izjavila je Stevanovićeva novinarima i kao prevenciju navela samopregled, ultrazvuk, mamograf, a po preporuci ljekara može biti i magnetna rezonanca.

Stevanovićeva je pozvala sugrađanke da u četvrtak, 24. oktobra, u 12.00 časova simbolično učestvuju u šetnji od objekta Gradske uprave do Parka narodnih heroja, gd‌je će po dolasku biti uručeni i poklon-bonovi.

Direktor Doma zdravlja Doboj Vladimir Marković rekao je da je ova ustanova u protekle tri godine obavila oko 2.500 preventivnih mamografskih pregleda s ciljem da se smanji prisustvo ovog oboljenja.

"Naša kampanja aktivno traje već šest godina, ne samo u centralnoj ambulanti već i u svim područnim", izjavio je Marković i dodao da se ova kampanja realizuje uz podršku Gradske uprave Doboj.

On je naveo da simbolično osvjetljenje Doma zdravlja ružičastom bojom predstavlja tradicionalan poziv na prevenciju, ali i edukaciju s ciljem da se svake godine proširi obuhvat sugrađanki i smanji rizik od smrtnog ishoda karcinoma dojke.

Vedrana Ivanović iz gradskog Od‌jeljenja za strateško planiranje, evropske integracije i lokalni ekonomski razvoj ukazala je na odličnu saradnju sa Domom zdravlja kada je riječ o preventivnim zdravstvenim predavanjima.

Oktobar je Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke.

Zaštitni znak je ružičasta boja i ružičasta vrpca, koja se nosi kao znak podrške ženama koje se bore sa ovom bolešću i njihovim porodicama, ali i s ciljem podizanja svijesti o značaju prevencije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: