Neurohirurg

Grujičić: Vlasenica idealna za vazdušnu banju

  • Izvor: SRNA
  • 02.10.2024. 20:05

Čuveni srpski neurohirurg Danica Grujičić izjavila je nakon posjete Vlasenici da ovdje ima najviše ozona u Еvropi i da treba napraviti vazdušnu banju i centar za liječenje plućnih bolesnika.

"U Srbiji ima dosta pacijenata sa bronhijalnom astmom, te bi se položaj Vlasenice mogao iskoristiti za takav centar", rekla je novinarima Grujičićeva, koja je i donedavni načelnik Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije i bivši ministar zdravlja Srbije.

Grujičićeva je istakla da je načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević sjajan domaćin i da je dosta toga urađeno, te da je potrebna pomoć sa strane s obzirom da sadašnje lokalno rukovodstvo ima dosta planova.

Porušena stabla niko ne sklanja danima

Porušena stabla niko ne sklanja danima

Ona je naglasila i da ju je impresionirala dobra organizovanost rada Doma zdravlja i sjajna fizikalna terapija na kojoj treba i dalje raditi.

Grujičićeva se osvrnula i na bombardovanje Republike Srpske 1995. godine i SR Jugoslavije 1999. godine, kao i na porast broja oboljelih od maligniteta, najviše među djecom, te naglasila da dobra organizacija porodične medicine može da bude ključna, jer porodični ljekar, kada vidi pacijenta, zna kako najprije da reaguje.

Podsjetivši na pandemiju virusa korona, Grujičićeva je rekla da su svi mogli vidjeli šta znači vanredna situacija, te da su se Republika Srpska i Srbija dobro izborile sa tim biološkim oružjem.

Herojski čin banjalučkih policajaca

Herojski čin banjalučkih policajaca

Kraljević je rekao novinarima da mu je čast što je ugostio veliko ime iz oblasti medicinskih nauka, te da su razgovarali o mnogim temama, posebno o zdravstvenom turizmu.

"Razgovaralo se o zdravstvu i ranije sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Radovanom Viškovićem, a sada, uzimajući u obzir koje kvalitete nosi Javor planina, mnogo toga možemo uraditi", naveo je Kraljević i dodao da se Vlasenica "iz debelog minusa" vratila u jednu od stabilnijih opština Republike Srpske.

On je naglasio da su za dalji razvoj i prosperitet potrebne smjernice od ljudi kao što je profesor Danica Grujičić.

Grujičićeva je nakon razgovora sa Kraljevićem posjetila lokalni Dom zdravlja, položila cvijeće na Trgu srpskih boraca, obišla studentsko-đački dom i Hram Presvete Trojice.

Pratite nas i putem Vibera