Lokalni izbori

Kako će izgledati skupštine na teritoriji Istočnog Sarajeva?

  • Izvor: ATV
  • 12.10.2024. 19:10

U većini opština koje su u sastavu grada ali i u samom Istočnom Sarajevu, SNSD će imati skupštinsku većinu. Tradicionalno, SDS prednjači samo u Istočnoj Ilidži i Istočnom Starom Gradu. Najzanimljivije će ipak biti u Opštini Pale gdje je SNSD-u pripalo devet odborničkih mandata dok je DЕMOS-u pripalo sedam. Ostalih šest stranaka koje će imati svoje odbornike podijelilo je preostalih devet mandata. S obzirom na to da je novoizabrani načelnik Opštine Pale DЕMOS-ov Dejan Kojić, još uvijek je neizvjesno kako će izgledati nova skupštinska većina.

"I sada se tu naravno kao i poslije svakih izbora dešavaju te političke matematike i kalkulacije, gdje se zaista pojavljuje opcija da uprkos činjenici da SNSD ima istorijski rezultat na Palama, da možda ipak skupštinska većina bude i sa druge strane. Možda DЕMOS zajedno sa manjim koalicionim partnerima formira i većinu pored toga što ima načelnika", kaže Filip Matić, politikolog.

U Istočnoj Ilidži novu vlast će formirati stranke okupljene oko SDS-a kao i u proteklom mandatu. SDS-u će, izvjesno je, pripasti osam odborničkih mandata a načelničku funkciju i u naredne četiri godine obavljaće Marinko Božović.

"Tu će SDS zajedno sa koalicionim partnerima, odnosno odbornicima iz drugih stranaka, zasigurno imati skupštinsku većinu i biti kontrateža na kraju krajeva i u samoj skupštini grada s obzirom na to da će delegirati više odbornika", kaže Matić.

SNSD će sa koalicionim partnerima imati stabilnu većinu u skupštini Grada Istočno Sarajevo kaže novi-stari gradonačelnik Ljubiša Ćosić koji je novi mandat osvojio sa gotovo 23.000 glasova. Smatra da su građani prepoznali i nagradili trud i zalaganje u proteklim godinama.

"Jesmo izgubili načelnika u opštini Pale, ali naša odbornička lista je dobila najveći broj glasova, u Istočnom Novom Sarajevu najveći broj glasova, U Sokocu najveći broj glasova, poslije SDS-a u Istočnoj Ilidži smo odbornička lista sa najvećim povjerenjem , u Trnovu najveći broj glasova i vraćamo se i u Istočni Stari Grad. Sve će to dovesti do toga da imamo veći broj odbornika i U Skupštini opštine i u Skupštini Grada", kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Stabilna većina i velika pobjeda SNSD- a Opštini Sokolac jedno je od većih iznenađenja na proteklim izborima. Novi načelnik Strahinja Bašević sa više od 1.000 glasova razlike pobijedio je dosadašnjeg načelnika Milovana Bjelicu. SNSD-u je pripalo devet mandata u SO Sokolac, a SDS-u 5. U Istočnom Starom Gradu načelnik Bojo Gašanović sa 8 od 12 odborničkih mjesta, imaće stabilnu većinu. SNSD ostaje na vlasti u Istočnom Novom Sarajevu i Trnovu bez protiv kandidata i sa stabilnim skupštinskim većinama.

Pratite nas i putem Vibera