Istočno Novo Sarajevo

MЕG-jedan od najozbiljnijih i najprestižnijih projekata

  • Izvor: ATV
  • 29.06.2024. 19:40

Već tradicionalno, sve ono što je dobro u Republici Srpskoj nailazi na osudu drugog entiteta. Pa tako i u slučaju projekta MЕG 2, gdje je Opština Istočno Novo Sarajevo zauzela prvo mjesto i obezbijedila grant sredstva u iznosu od 180.000 dolara za realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata iz oblasti ekološkog upravljanja.

Smeta sarajevskim medijima uspjeh komšija pa su navodni problem našli u stavu Republike Srpske o stranim plaćenicima i podršci Rusiji, bez obzira što se ovdje radi o nezavisnoj organizaciji Ujedinjenih nacija, koja ne bi trebalo da predstavlja kolektivni zapad, kako se navodi u tekstu. Riječ je o finansijskim sredstvima koje implementira UNDP. MЕG projekat je jedan od najozbiljnijih i najprestižnijih projekata koji se bavi lokalnom samoupravom i razvojem, sa posebnim akcentom na podizanje efikasnosti rada opštinskih organa i komunalnih preduzeća. Dokaz je to predanog i mukotrpnog rada poručuju iz opštine a medijske natpise i spekulacije ne žele ni da komentarišu. Kažu, ubrzan razvoj ove opštine govori sam za sebe.

„Mi smo pokazali da smo brza i efikasna administracija, i samim tim smo privlačni bilo kom investitoru koji dolazi, da li to bio domaći ili strani investitor nije bitno. Ovaj projekat je idealan za pokazatelj naše spremnosti da prihvatimo određenog investitora ili da realizujemo investicije na teritoriji naše opštine“, rekao je Igor Đokanović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti

Nosilac projekta je i komunalno preduzeće Vodovod i Kanalizacija Istočno Sarajevo. Poručuju da će sredstva od projekta, zajedno sa sredstvima iz budžeta opštine, biti usmjerena na unapređenje kanalizacione infrastrukture u naselju Tilava, konkretno za izgradnju primarnog kolektora u vrijednosti od oko 1.500.000KM. Imamo mnogo posla, grad se ubrzano širi a mi smo tu da sve to ispratimo, kažu za ATV u ovom preduzeću. S obzirom na to da je najavljeno rekordno toplo ljeto a da je prije nekoliko godina u Istočnom Sarajevu na snazi bila  redukcija vode, ovim projektom bi tako nešto bilo spriječeno. 

„Kaptirali smo veliki broj izvorišta, između ostalih izvorište Topličinu 8m u sekundi, Kasipovac oko 10 m u sekundi, i izvorište Grabski mlini od oko 25m sekund, to je veliki projekat gdje smo cjevovod pružili 10 kilometara. Kada je u pitanju vodosnabdijevanje, već sam nabrojao projekte, uključivanje u sistem dodatnih izvorišta a sve u svrhu dodatnih količina vode i smatramo da je to dovoljno za uredno vodosnabdijevanje“, rekao je Ljubiša Lalović, direktor KP „Vodovod i kanalizacija“ Istočno Sarajevo.

Iz ovog preduzeća osvrnuli su se i na negativne tekstove federalnih medija i kratko poručili, svaka reklama je dobra reklama. Tim opštine Istočno Novo Sarajevo i KP „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Istočno Sarajevo uložio je ogroman trud u unaprijeđenje procesa i primjenu najboljih praksi u ekološkom upravljanju. Ovo priznanje predstavlja potvrdu da smo na pravom putu ka održivom razvoju i boljem kvalitetu života za sve naše građane zajednička je poruka naših sagovornika.

Pratite nas i putem Vibera