Jug Srpske

Može li Bog pomoći hercegovačkim političarima?

  • Izvor: ATV
  • 03.09.2024. 19:25

"A Bože pomozi", jedine su riječi koje se mogu izgovoriti nakon što poslušate ili pročitate izjave trebinjskih političara. Crkvu, Boga, Jevanđelje, liturgiju, Božije zapovijesti pojedinci olako izgovore u svom političkom nastupu.

Jedan mlađani političar bi zavodio  red po crkvama.

"Ja sam kao vjernik u crkvi prisutan na svakoj liturgiji i nikada neću stati u prvi red, sutra da sam na bilo kojoj poziciji nikada neću biti u prvom redu jer u Jevanđelju piše 'Ko je zadnji biće prvi, a ko je prvi biće zadnji' i ja se vodim Jevanđeljem“, kaže Lazar Radan iz Liste za pravdu i red.

Njegov stariji kolega citira malo Jevanđelje, malo Njegoša a nekada i kombinuje.

"Jevanđelje kaže da se mi moramo služiti Njegoševom da je ljudska dužnost stanuti tirjanstvu nogom za vrat i mi se stvarno trudimo“, kaže lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Trudi se i jedan lokalni direktor. Na Fejsbuku piše o Bogu pa i on citira Njegoša.

"Zapamtite, svako je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka“, naveo je direktor trebinjske bolnice Nedeljko Lambeta u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk.

Lokalni odbornik preferira citate Oca Tadeja.

"Treba da smo mirni. Bolje je trpeti uvredu, nego nanijeti uvredu. Ako pretrpimo uvredu, Gospod će nam dati snagu i mir“, naveo je odbornik Srđan Simović u objavi na društvenoj mreži Iks.

Neki se vole uslikati u toku bogosluženja a jedan poslanik se voli fotografisati pored bogomolje.

Iz hercegovačke Еparhije priznaju da su u šoku ali pred kameru ne žele. I građani u šoku pa kažu "Bože pomozi“.

"Zato što je to prijemčivo za narodne mase samo isključivo zbog toga a pretpostavljam da pola od njih i ne zna šta znači. Kada puno pričaš o crkvi i o vjeri to isto nije dobro“, kaže jedna žena.

"Ne bi trebalo, crkva i politika su različite stvari“, dodaje druga.

"Traže neku podršku za to što rade a mislim da to ne bi trebalo da bude tako“, dodaje jedna stanovnica Trebinja.

"Političari uglavnom pričaju sve za svoje ciljeve a to nije iskreno prema crkvi“, dodaje jedan stanovnik.

Cilj opravdava sva sredstva objašnjavaju to sociolozi. Narod je okrenut crkvi i zato to političari žele iskoristiti, kaže za ATV Vladimir Vasić. Poručuje da bi nekima valjalo da češće ulaze u crkvu.

"Znamo svi da smo u crkvi dobro došli da svi imamo svoje mjesto ali koristiti crkvu u bilu kom smislu a pogotovo u političke svrhe je nedopustivo mislim da je to jasna distanca i od strane sveštenika i od strane crkvenih velikodostojnika a političari naravno pokušavaju ali crkva će tu imati uvijek jasan stav“, kaže sociolog Vladimir Vasić.

Šta će tek biti u kampanji koja počinje za koji dan pitaju se mnogi, pa kažu, Bože pomozi.

Pratite nas i putem Vibera