Katastrofalne poplave

Nešić u Jablanici: Tu smo da ljudski pomognemo

  • Izvor: ATV
  • 04.10.2024. 16:30

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, stigao je u Donju Jablanicu koju su pogodile katastrofalne poplave.

On je sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem obišao ugrožena područja, te je razgovarao sa vatrogascima, pripadnicima Civilne zaštite FBiH, kao i sa mještanima.

„Tu smo da ljudski pomognemo iz Ministarstva bezbjednosti“, poručio je Nešić.

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u stalnoj je komunikaciji sa nadležnim institucijama u Federaciji BiH, ali i u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji povodom prirodne nesreće i ukoliko bude potrebe biće pružena i međunarodna pomoć, rekao je Nešić.

Nešić je naveo da ga je posebno ražalostio veliki broj žrtava, među kojima je, prema do sada dostupnim informacijama, mnogo djece i žena.

"Ovo je katastrofa i za opštinu Jablanica i za cijelu BiH", rekao je Nešić Srni.

On je istakao da je situacija u Jablanici izuzetno teška, navodeći da je putni i željeznički saobraćaj u potpunosti prekinut, te da putna komunikacija prema Mostaru ne funkcioniše.

"I u narednom danima sigurno neće funkcionisati", naveo je Nešić.

On je rekao da ga je kontaktirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da je spreman da uputi sve što je potrebno Jablanici i svim ostalim ugroženim opštinama.

"Takođe, Civilna zaštita Republike Srpske je iz Nevesinja krenula u ispomoć kolegama iz Federalne uprave civilne zaštite, a predsjednik Srpske Milorad Dodik je uplatio po 50.000 KM za svaku od ugroženih opština", podsjetio je Nešić.

On je dodao da su na terenu brojne inžinjerijske jedinice, dok Oružane snage BiH pomažu u raščišćavanju, pa se očekuje da će vrlo brzo doći do normalizacije situacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona je potvrdilo da je do sada smrtno stradalo 16 osoba, čime je ukupan broj poginulih povećan na 17.

Dramatične i potresne slike stižu iz ove opštine ali i iz ostalih mjesta na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Snimak je podijelio i sam Nešić na društvenim mrežama.

Pratite nas i putem Vibera