Poruka iz Prijedora

"Nije problem što su šetali, problem je što su Srbi"

  • Izvor: ATV
  • 08.07.2024. 18:57

Nije problem što su šetali, problem je što su Srbi, poruka je iz Prijedora dan nakon što se u drugom entitetu digla i kuka i motika jer su kadeti Vojne akademije Srbije prodefilovali kroz ovaj grad.

Problem su im djeca koja su porijeklom odavde i hodaju u čast poginulih na Kozari, a nisu im problem ministri iz drugog entiteta koji stalno šalju ratnohuškačke poruke i pozivaju na rat, kažu iz prijedorske organizacije porodica poginulih. Umjesto da su se, kažu, pridružili kadetima i odali počast poginulima na Kozari iz Federacije i stranih ambasada niko se nije ni pojavio, a otišli su korak dalje i osuli paljbu po svemu što je srpsko. 

- Nije problem što su šetali kadeti da su bili hrvatski, njemački, bugarski bilo čiji ne bi bilo problema problem je što su Srbi isti problem Bošnjacima su Srbi i kad mirno šetaju i kad hodaju i kad idu, kaže Slaviša Kneginić, potpredsjednik Organizacije porodica poginulih Prijedor.

Kadeti dolaze svake godine. Bespotrebno se dižu tenzije koje nikome ne odgovaraju. Prijedor je otvoren grad prema svima koji su dobronamjerni, a kadeti to sigurno jesu, kažu iz prijedorske gradske uprave. 

- Sve te insinuacije od strane dijela javnosti u federaciji možemo reći da nisu dobronamjerne znaju oni da su to pitomci da je to svake godine i BiH je demokratska zemlja u kojoj je svaki gost dobrodošao - rekao je Ranko Kolar, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedor.

Ni Prijedorčanima nije jasno u čemu je problem. Nazvati agresijom defile kadeta je, nedopustivo.

Sveopšta histerija u drugom entitetu je nastala samo jer je nekoliko kadeta prošlo Prijedorom, a dan prije i Bratuncem. Nazvali su to i agresijom, iako su kadeti imali sva potrebna odobrenja da prođu tim gradovima, iako nije jasno zašto bi Srbima trebalo odobrenje da prođu srpskom zemljom u čast Srba koji su za nju dali živote. 

Pratite nas i putem Vibera