Hrabrost, čast i odvažnost

Obilježen Dan trebinjske brigade

  • Izvor: ATV
  • 13.07.2024. 19:11

Hrabrost, čast i odvažnost žrtava trebinjske brigade ne zaboravljaju se ni nakon trideset dvije godine. U borbi za slobodu 258 boraca herojski su izgubili život. Njihovi preživjeli saborci odali su im počast, i prisjetili se teških dana borbe za otadžbinu.

"Dani su bili veoma teški, samim tim što je odbrana Republike Srpske na ovim našim prostorima, na južnom dijelu najviše zahtijevala i odvažnosti i hrabrosti. Nije se ovdje samo branila Republika Srpska, nego i Srbija i Crna Gora. Ovaj mali grad je dao toliko žrtava", rekao je Nebojša Ratković,pripadnik trebinjske brigade.

"Ja kao borac i moji pripadnici, želim današni dan da se još jednom podsjetimo i da se sjetimo onih nekadašnjih dana kada smo svi bili kao jedan i koji su hvala Bogu doživjeli ovu slobodu", rekao je Mišo Ninković, pripadnik trebinjske brigade.

Brigada imala je odbrambeni karakter. Tog 13. jula 1992 sve nade položene su u hrabre momke, kada su  jake oružane snage Hrvatske napale grad. 6000 boraca formiralo je brigadu, slomili neprijateljsku ofanzivu i odbranili svoju zemlju.

"Znate kako je kad se uđe u nešto što ne znaš šta je, što je prije toga mirovalo. Kad vidiš poginule drugove oko sebe, kolege, rođake, rodbinu. Svaki dan ranjavanja. Kad se sjetimo mi koji smo bili na prvim linijama, ko je iza nas a tu tu naša djeca, majke, očevi. Bilo je pakleno, ali Trebinje se odbranilo", rekao je Vlado Berak iz Boračke organizacije Trebinje.

Ova formacija je bila dokaz da možemo da se borimo sa jačima, zahvaljujući ovim junacima mi sada uživamo u slobodi, kaže gradonačelnik Mirko Ćurić, i dodaje da će grad nastaviti da pomaže porodicama poginulih boraca.

"Sada slobodno mogu da kažem sa ponosom da smo odradili dobar dio poslova kada su u pitanju zaposlenja. Adaptacija zgrada, kuća, objekata porodica poginulih boraca, naknade za supruge poginulih boraca, demobilisane borce. Sve je to što jedini ili među rijetkima u Republici Srpskoj radimo sa lokalnog nivoa", rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Najviše žrtava za odbranu grada dalo je trebinjsko naselje Gorica, gdje je danas postavnjen je kamen temeljac za izgradnju Spomen parka poginulim borcima Vojske Republike Srpske. Parastos poginulim borcima služio je vladika Dimitrije. Položeni su vijenci na spomeniku braniocima Trebinja i spomen sobi.

Pratite nas i putem Vibera