Doboj

Operacija "Halijard" potvrđuje vrijednost srpskog nacionalnog karaktera

  • Izvor: ATV
  • 03.10.2024. 19:10

Vaskrsija Janković iz kuće je kao dječak posmatrao savezničke pilote kako šetaju selom. Iako gazi devetu deceniju, pamti kako su mještani Boljanića spasavali američke avijatičare. Štitili su ih, krili i hranili, sjeća se starina.

- Čak su im za katolički Božić pekli pečenicu, mještani su prihvatili to. Oni su smjeli da se kreću samo do puta i gore u brdo prema Gostilju - rekao je Vaskrsija Janković iz Boljanića.

Mještani su za samo desetak dana sagradili aerodrom sa koga su u tri navrata spasili 60 pilota.

Bila je to najveća akciji spasavanja izvan linija fronta u Drugom svjetskom ratu. Srpski narod je spasavao američke pilote, ali njihovi predstavnici se nisu pojavili na obilježavanju. To govori o njima, poručio je predsjednik Srpske.

 - Svakako, ignorisanje pokazuje malu ljudskost tipova kao što je taj Marfi, dakle, ne moraju nikada da dođu, ali ono što ćemo mi raditi jeste, da ćemo pokušati ovdje da obilježimo ono što su naši preci uradili. Zamislite jedan veliki američki predsjednik Truman je primijetio značaj ovog događaja, a jedan mali Marfi je pokazao da ne poštuje ni Trumana ni svoju zemlju - kazao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Srbija i Srpska će poštovati ostavštinu predaka koju ni komunizam nije uništio. Halijard je pokazao karakter srpskog naroda.

- Ono što je specifičnost ovdje, da je na 500 metara od ovog mjesta bila NDH država koja je bila na strani fašističke Njemačke i tu je značaj ljudi ovde u Boljanić i na Ozrenu bio veći - rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Operacija Halijard ili Vazdušni most trajala je od maja 1944. do februara 1945. Pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića, u Srbiji su spasili više od 500 pilota, a u Boljaniću 60 savezničkih avijatičara.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    'Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    'Stranačka hronika

  • 21:40 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)