Sanski Most

Otkriven spomenik palim borcima

  • 13.06.2024. 19:18

Spomenik borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata otkriven je u Lušci Palanci kod Sanskog Mosta. Oni koji su izgubili najmilije kažu da je ovo nešto najmanje što zaslužuju oni koji su život ugradili u temelj svoje otadžbine.

- Izgubio sam dva rođena brata, brata od strica i sinovca od bliže familije. Osjećam se ponosno na njih i ja sam borac prve kategorije. Ponosan sam što smo stvarali Republiku Srpsku i što smo se borili od prvog do zadnjeg dana - kaže Đoko Stanić.

Na ploči su upisana imena 82 poginula borca i 13 civilnih žrtava rata.

Najmlađi među njima Milenko Stanić, imao je 18 godina kada je život dao za Srpsku. 

- Ono što treba naglasiti jeste, koliko je ovaj narod bio odlučan da odbrani svoj zavičaj. U mjesec dana poginulo je 17 boraca, a za cijeli rat 82 - ističe Sretko Mrđa, član Organizacionog odbora.

Istorija je zabilježila svu patnju i stradanje srpskog naroda na području Lušci Palanke, podno Grmeča, i to nikada ne smijemo da zaboravimo, poručuje ministar Željko Budimir. 

- Zato što su ovo ljudi koji su stvarali Republiku Srpsku i oni su opravdali i zavjet svojih predaka. Grmeč je uvijek bio najslobodarski dio Krajine. Vidite po broju koliko su se žestoko borili za opstanak i za srpsku ideju i opstanak - kazao je Željko Budimir, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje.

Sredstva za izgradnju spomenika su izdvojili mještani, Kabinet predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, grad Prijedor i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Srpske. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: