Uz primjenu mjera energetske efikasnosti

Počinje rekonstrukcija zgrade opštine Petrovo

  • Izvor: ATV
  • 16.09.2024. 19:30

Do kraja godine zgrada opštine Petrovo trebalo bi da dobije novi izgled. Objekat građen šezdesetih godina prošlog vijeka biće rekonstruisan, uz primjenu mjera energetske efikasnosti. Krov je u dobrom stanju, ali stolarija treba da se promijeni i uradi fasada.

"Treba ugraditi negdje oko 200 i nešto pozicija novih stolarije. I imamo oko 1.200 i nešto kvadrata fasadnih sistema i takođe termoizolacija tavanskog prostora pošto krov je u dobrom stanju on se ne mijenja“, kaže izvođač građevinskih radova Željko Petković.

Osim građevinskih, u drugoj fazi predviđeni su i mašinski radovi. Kotlovnica na ugalj i drva biće zamijenjena onom za pelet.

"Te zamjena kompletne instalacije u objektu kotlovnice te zamjena određenih radijatora i kompletnih ventila za regulisanje sistema grijanja u samom objektu“, kaže izvođač mašinskih radova Goran Mrazić.

Rok za izvođenje radova je 90 dana. Obezbijediće uštede i bolje uslove za rad. Do sada su kažu u opštini trošili 200 tona uglja godišnje.  

"Trošili smo više od 200 tona uglja nismo mogli da se ugrijemo većina zaposlenih su koristili alternativne grijalice invertere, ljeti klima uređaje velika je bila potrošnja električne energije“, kaže načelnik opštine Petrovo Ozren Petković.

Sve to riješiće projektom čija je vrijednost oko 1.300.000 KM. Finansiraju ga UNDP i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnosti. Do sada su u Petrovu kroz projekte energetske efikasnosti uređene dvije osnovne škole, a u planu je i Srednjoškolski centra. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: