Načelnik i gradonačelnik

Potpisan sporazum o bratimljenju Srpca i Moršanska

  • Izvor: SRNA
  • 26.06.2024. 19:48

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević i gradonačelnik Moršanska Aleksej Viktorovič Banjikov potpisali su danas sporazum o bratimljenju ove dvije lokalne zajednice, čime su stvorene mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata u oblastima ekonomije, kulture, sporta, obrazovanja, turizma, zdravstva i drugim.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, koja je prisustvovala potpisivanju, rekla je da je izgradnja prijateljskih veza sa Ruskom Federacijom veoma važna za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima i da treba raditi na tome da se povezuju regioni i gradovi u ekonomskom i političkom smislu.

"Ovih dana smo svjedoci velikih pritisaka na Republiku Srpsku, najvećih do sada i podrška Ruske Federacije nam znači za život i opstanak na ovim prostorima. Ovo je nastavak saradnje koju su počeli predsjednici Rusije i Republike Srpske Vladimir Putin i Milorad Dodik, koji se sastaju više puta godišnje i nadam se da će biti još ovakvih sporazuma između naših gradova", napomenula je Vidovićeva.

Dodik: Ivanić je najveća štetočina koju je Srpska imala

Dodik: Ivanić je najveća štetočina koju je Srpska imala

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je novinarima da je ovo istorijski dan za ovu lokalnu zajednicu i kruna dobre saradnje koju Srbac godinama ima sa Tambovskom oblasti u kojoj je smješten grad Moršansk.

"Ovo je trebalo i ranije da se dogodi, ali su nas u tome spriječili pandemija virusa korona i druge okolnosti i samo smo čekali pogodan trenutak da to ozvaničimo. Naša očekivanja su velika, a postoji obostrano interesovanje da naročito radimo na ekonomskoj saradnji", istakao je Dragosavljević.

Gradonačelnik Moršanska Aleksej Banjikov podsjetio je na bratsku ljubav koju dva naroda njeguju već godinama, ali i na činjenicu da su se naši preci zajedno borili da mi danas živimo u miru, slozi, prijateljstvu i ljubavi.

Izlile se bujične vode u Prijedoru: Vatrogasci na terenu

Izlile se bujične vode u Prijedoru: Vatrogasci na terenu

"Ovo je instrument kojim potvrđujemo buduću saradnju i razmjenu iskustava u svim oblastima, a u planu je i potpisivanje sporazuma o saradnji između Boračke organizacije opštine Srbac i Udruženja ratnih veterana iz Moršanska, te uspostavljanje saradnje između kulturno-umjetničkih društava naša dva grada", poručio je Banjikov.

Zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Andrej Morozov rekao je da dijalog između gradova i opština u Ruskoj Federaciji i Republici Srpskoj čini temelj jačanja prijateljskih veza ruskog i srpskog naroda i da će se nastojati da što veći broj lokalnih zajednica iz Srpske uspostavi bratske odnose sa nekim od ruskih gradova.

Denis Kočetov, koordinator projekta bratimljenja Srpca i Moršanska u ime Ruske Federacije, podsjetio je da su putem interneta već organizovane zajedničke književne večeri i predavanja ustanova kulture iz Republike Srpske i Ruske Federacije, a uspješno je održan i onlajn turnir srbačkih i moskovskih šahista.

Vučić iz Brisela: Kurti nije htio ili nije smio da se sastane sa mnom

Vučić iz Brisela: Kurti nije htio ili nije smio da se sastane sa mnom

"Za nas je veoma važno da smo uspjeli spojiti Tambovski državni tehnički univerzitet sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu i nastavićemo raditi na obrazovanju, a u tom pogledu uskoro očekujemo saradnju između srednjoškolskih centara iz Moršanska i Srpca", rekao je Kočetov.

Branko Savanović, koordinator projekta bratimljenja Srpca i Moršanska iz Republike Srpske, danas je nagrađen posebnom Plaketom od gradonačelnika Moršanska za dosadašnje zasluge u uspostavljanju prijateljskih i bratskih veza između Moršanska i Tambovske oblasti sa opštinom Srbac i Republikom Srpskom.

Potpisivanju su prisustvovali i ataše u Ambasadi Ruske Federacije u BiH Sergej Panov, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Radojica Vidović, iguman manastira Osovica arhimandrit Teofil Dimitrić, rukovodstvo opštine Srbac, te direktori javnih preduzeća i ustanova.

Ceremoniji je prisustvovao i direktor Srednjoškolskog centra iz Moršanska Aleksandar Plaksin.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.