Doboj

Praksa u privatnim preduzećima za 40 đaka

  • Izvor: ATV
  • 20.09.2024. 19:13

Više od 40 đaka dobojske tehničke škole obavljaće praksu u privatnim preduzećima. Almina je jedna od njih. Treći je razred, školuje se za mašinskog tehničara i od prošle godine obavlja praksu van škole.

"Mislim da će mi dosta više u životi trebati praktična nastava. Može se primijeniti ali ova teorijska nastava mi za teorijsku opet mi je potrebna i praktična", kaže Almina Hurtić, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

Da obučavaju đake u svojim preduzećima prijavilo se 27 preduzetnika.  Trude sa da im prenesu znanje, jer vape za stručnim kadrom. 

"Bravar zavarivač nam je dosta traženo, imamo za instalatere konkretno ove godine sam pričala sa poslodavcem gdje me moli ako mogu da vidim sa učenicima da dolaze na praksu, potrebni su mu radnici", kaže Mirela Ilić, profesor praktične nastave.

"Do sada sva djeca koja su bila kod supruga u radnji su bila veoma zainteresovana za taj posao obavljala su u suštini sve poslove koje trebaju da nauče", kaže Natalija Miljanović, automehaničar i limar. 

Đaci imaju mogućnost da praksu obavljaju i u školi. Onima koji se odluče za preduzeće, vrijeme provedeno u pogonu, zavisi od godine školovanja..

"Nastava za druge razrede traje dva dana znači tri dolaze u školu a dva rade praksu kod preduzetnika dok u trećem razredima tri praksu a samo dva dana pohađaju školu“, kaže Dragan Dostanić, direktor JU Tehnička škola Doboj.

Tehnička škola treću godinu organizuje praksu za đake u preduzećima. Nerijetko nakon prakse  u tim  preduzećima zasnivaju i radni odnos.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: