Projekat zelene stranice

Projekti dobojskih gimnazijalaca za smanjenje zagađenja

  • Izvor: ATV
  • 28.10.2024. 19:24

Grin pejdžs i školski kompost projekti su dobojskih gimnazijalaca kojim žele da smanje zagađenje svog okruženja. Prvi nudi rješenje za stare ispisane sveske, kojih je mnoštvo na kraju školske godine. Projekat zelene stranice podrazumijeva njihovo usitnjavanje, recikliranje i novu upotrebu.

"To je stara ideja, međutim inovacija je u tome da mi to dovedemo više u škole zato što i sami znamo da su škole glavni uzročnik, ne zagađenja, nego puno se svesaka koristi i glavni proizvođač otpadnih svesaka, promovisanje uvođenje u škole i objašnjavanje", rekla je Еna Popović, učenica Gimnazije.

Školski kompost ideja je prikupljanja lišća i ostataka užine. Drvene kompostere za biorazgradivi otpad  postavili bi u školskom dvorištu. 

"Kompost mi bismo ga koristili da sadimo bilje a naša ideja je bila zapravo cvijeće koje bismo mi prodavali kasnije i davali novac u humanitarne svrhe", rekla je Anastasija Bjelić.

U razradi ideja đake su usmjeravali nastavnici. Oba projekta su kažu primjenjiva. 

"Jako su primjenjivi oba projekta mogu da se primijene možda čak više može da se primijeni ovaj đački kompost, mada jednako imam nekih ideja grin pejdžs šta od tog papira može da se izradi napravi", rekla je Bogdana Prodić, nastavnik biologije.

Projekti su predstavljeni  na Еvropskoj istraživačkoj noći. Zelene stranice su među 10 đačkih ideja iz škola širom Srpske osvojile treće mjesto i novčanu nagradu. Oba će biti predstavljena krajem mjeseca  i u Kragujevcu na festivalu nauke. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: