Prijedor

Rješava se problem Miloševice, mještani zadovoljni

  • Izvor: ATV
  • 18.06.2024. 19:29

Višedecenijski problem izlijevanja Miloševice nakon pada prve kiše u nekoliko prijedorskih naselja napokon se rješava. Mještani kažu da radovi traju već neko vrijeme i da su rezultati već vidljivi.

- U suštini, cijelo područje je ugroženo i nadam se da će oni taj problem riješiti - kaže Vesna Vajagić.

- Ovo je za mjesnu zajednicu najbitnija stvar koja može da se desi, a to je da se zaštiti 4.000 stanovnika od poplava. Svake godine je bilo poplavljeno oko 200 kuća - ističe Ranko Jakovljević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Orlovača.

Ovo je prva faza radova koja obuhvata proširenje korita, ispravljanje krivina, oblaganje kosina, izgradnju potpornih i parapetnih zidova, kažu izvođači. Dužina regulacije vodotoka je oko 1.650 metara. 

- Imam informacije od građana koji žive ovdje i od drugih stručnih lica da ove kiše koje su bile u proteklih godinu dana nisu napravile nikakav ozbiljniji problem. Korito je prošireno, obloženo, povećanja je zapremina, smanjena brzina tečenja - kazao je Radenko Crnogorac, direktor "Prijedor puteva".

Vrijednost projekta je oko 3,6 miliona, a sredstva je obezbijedila Vlada Republike Srpske. Iz Gradske uprave izdvojena su i sredstva za pomoć mještanima čiji su objekti ugroženi tokom poplava. 

- Da 200.000 KM iz budžeta Grada bude usmjereno domaćinstvima koja su bila zaplavljena. Nalaze se u Orlovači, Topoliku, Vrbicama, Bišćanima, Rizvanovićima. Svi oni će biti pozvani da dođu u Gradsku upravu i dobiće sredstva - izjavio je Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora.

Kraj prve faze radova najavljen je za kraj godine.

Planirano je da se radi i druga faza kako bi se na Miloševicu i plavljenje stavila tačka.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: