Oštećeni

Stećci u Bileći na udaru vandala

  • Izvor: ATV
  • 22.10.2024. 19:30

Vandali i neodgovorni pojedinci ovaj put su udarili na čuvene bilećke stećke. Šarali su ih a po starom muzeju crtali. Malobrojni su ostali u šoku.

Ono što je očigledno ovdje se radi o navijačkim grafitima, zna se da u Bileći ne postoji nijedno udruženje navijača. Ono što se takođe zna jeste da Bilećom kolaju priče da su sve ovo uradili srednjoškolci.

Dodatno zabrinjava da se nijedna institucija niti pojedinac nisu sjetili ovaj čin prijaviti policiji. Iz PU Trebinje nakon naših poziva kažu da će krenuti u potragu za vandali. Užasan je to čin kaže načelnik bilećkog nadležnog odjeljenja. Ognjen Kapor osuđuje ovaj vandalizam i obećava da će tražiti rješenje.

 „Nadam se da će počinioci biti nađeni i da će na adekvatan način biti sankcionisani. Ja vjerujte više nemam ideju koji je to adekvatan način. Mi smo razmišljali i tražili sredstva da određeni dio grada pokrijemo kamerama i to bi bilo olakšavajuće“, rekao je Ognjen Kapor, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Da je sreće Bilećani bi stećke čuvali kao oči u glavi jer istorija kaže da je čak ova opština dobila ime po jedno od njih. Ovi srednjevjekovni spomenici datiraju iz perioda od 12. do 16. vijeka. Nekropola na obali jezera jeste turistička atrakcija ali je očigledno da se polako uništava.

„Kroz jedan dugi vremenski period konstantno se devastiraju i uništavaju. Hoćemo li apelovati da ih moramo čuvati. Uopšte ne bi trebalo apelovati, valjda je dovoljna svijest ljudska da razmisli šta će sa našim grobnim mjestima da bude za jedno 500 godina“, smatra istoričar Radmilo Pekić.

Nekropola u Bileći zaštitni je znak ove opštine. A da li su Bilećani toga svjesni?!

Koliko su Bilećani ali čelnici u ovoj opštini svjesni značaja ove nekropole najbolje govore ovi prizori.

A prizori  su smeće razbacano na sve strane, slomljene klupe i ljetnikovci, otvoreni šahtovi. Tako se ljudi odnose prema onome čime bi trebali da se ponose. Srećom trava nije velika jer je tu u pomoć pritekla stoka.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:25 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 23:00 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)