Nakon poplava

Strava i užas u Donjoj Jablanici: ''Situacija podsjeća na kataklizmu''

  • Izvor: ATV
  • 08.10.2024. 19:30

Stravični su prizori i pet dana nakon poplava u Donjoj Jablanici. Situacija podsjeća na kataklizmu, kažu mještani. Njihova svjedočenja potresla su region, mnogi su ostali bez svojih najbližih. Još se traga za više desetina ljudi.

"Ne zna se tačno koliko tijela fali, da li je neko bio u tom trenutku na magistrali, da li je završio u onom vještačkom jezeru što se napravilo u tom trenutku kod nadvožnjaka, pomoć je tu. Stiže pomoć, evo vidite stiže novi paket, imamo dva tri skladišta za hranu. Apelujem i dalje da se pomogne“, kaže mještanin Donje Jablanice Samir Maslo.

Formirane su spasilačke grupe koje su uz pomoć mehanizacije započele akciju pronalaska i spašavanja. U njima već nekoliko dana učestvuju i pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske. Iako rade u otežanim uslovima, za ATV kažu da daju sve od sebe i da ekipe međusobno odlično koordinišu. 

"Mnogo je nezgodan teren, koristimo i plovilo, gazimo, naporno je, ali ostajemo do daljeg i dajemo sve od sebe da pronađemo nastradale mještane“, kaže načelnik Gorske službe spasavanja Republike Srpske Nenad Ikonić.

Većina stanovništva je izmještena, cijelo područje je u ruševinama, a u Donjoj Jablanici nema ni struje ni vode. Za naredne dane najavljene su nove padavine i nova opasnost. Iz Republičke uprave civilne zaštite poručuju da su u pripravnosti i da za sada nema opasnosti od novih odrona.

Pratite nas i putem Vibera