Loš privredni ambijent

Teslić: Poslovne zone puste, mladi masovno odlaze

  • Izvor: ATV
  • 04.10.2024. 19:20

Poslovna zona Lanara poprilično zarasla i pusta. Stranim investitorima, na oko 14 hektara, nema ni traga. A to industrijsko zemljište, još prije 14 godina, Opštini Teslić dali su Vlada Republike Srpske i Šume Srpske sa ciljem razvoja privrede. Šta su uradili da investitore privuku i formiraju poslovnu zonu u Opštinskoj upravi ne žele da govore. Pričaju, zato, privrednici koji ukazuju na loš privredni ambijent.

"Znam da je bilo potencijalnih investitora čini mi se jedan holandski investitor koji je trebao tu da radi prikolice. Ušao je duboko u pregovore, pregovori bili pri kraju, odjednom je odustao i otišao na Jelah. Neka se priupitaju građani Teslića i rukovodstvo opštine Teslić zašto je taj investitor otišao na Jelah?“, rekao je Dragutin Škrebić, privrednik. 

Nije jasno ni građanima Teslića. Kažu, umjesto otvaranja novih, i stara preduzeća se uglavnom gase i otežano rade. 

„Ima koje napuštaju, koje propadaju, koje propadaju, eto takvi ima.“

„Slabo, slabo.Trebalo bi bolje ljude na vlast, pametnije, mlađe koji znaju nešto uraditi.“

„Možda bi i moglo bolje .“

Bolje može i mora, poručuje Nedeljko Kerić, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u lokalnom parlamentu. Smatra da je Teslić do sada propustio mnogo šansi. Potrebno je intenzivno raditi na poboljšanju privrednog ambijenta. 

„Potrebno je tražiti kontakte, tražiti investitore potencijale, a ne čekati da sami dođu. U svakom slučaju treba biti mnogo aktivniji, mnogo ažurniji. Cilj nam je da pokušamo otvoriti nova radna mjesta, da zadržimo ljude koji odlaze odavde. Da stvorimo takav ambijent i takvu klimu“, istakao je  Nedeljko Kerić, predsjednik kluba odbornika SNSD-a u  SO Teslić 

A dok Teslić čeka na povoljniji privredni ambijent i nova radna mjesta, stanovništvo masovno odlazi. Iseljavanja je uvijek bilo, ali ovako prazan grad niko ne pamti. 

Ispraznio se Teslić. Odlaze mladi ljudi. Odlaze kompletne porodice. Odlaze u potrazi za boljim životom. Svi su saglasni u tome – taj trend se hitno mora zaustaviti i to ne samo kroz razvoj privrede i poslovnih zona, već kompletnog ambijenta u ovoj lokalnoj zajednici.  

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: