Manastiri Papraća i Lovnica

Zadužbine Nemanjića okosnica razvoja turizma u Šekovićima

  • Izvor: ATV
  • 02.10.2024. 19:19

Dvije zadužbine Nemanjića, manastiri Papraća i Lovnica, ponos su Šekovića i okosnica razvoja turizma. Papraću su u vrh interesovanja dovela četvorogodišnja istraživanja, koja su otkrila temelje stare crkve. To ukazuje da korijeni sežu prije 1551. što je bio prvi pomen manastira.

- Koja je postojala znamo sad već 1320. godine budući da smo našli ljude koji su ovde grobu sahranjeni te godine, a oni su u stvari sahranjeni dok je stara crkva bila u funkciji - kaže iguman Nektarije, manastir Papraća.

Da se u to uvjere, stižu hodočasnici sa svih strana. Kako iz naših krajeva tako i iz Srbije. 

Dvanaest kilometara dalje okružena šumom smještena je Lovnica. Poznata i po izvoru ljekovite vode, privlači posjetioce. 

- Ja sam iz Zvornika, ali kada god prođem kroz Šekoviće volim da navratim u manastir. Prelijepo je doći ovdje što kaže, osjeti se neki mir - priča Božo Damjanović, Zvornik.

Uz srednjovijekovne manastire je i više od 900 stećaka iz istog perioda. Na 30 su lokacija, a jedna nekropola je pod zaštitom UNЕSKO-a. 

- Skoro svako selo ima određen broj po jednu nekropolu i moram da kažem da Nekropola Bečani je inače pojedinačno gledano nekropola sa najviše stećaka u BiH ima ih preko 90 - naglasio je Miladin Lazić, načelnik opštine Šekovići.

Uz to su prirodne ljepote opštine sa nadmorskom visinom od oko 800 metara. Turisti imaju šta da vide, ali dolaze uglavnom na dan. 

- Mi imamo jedan problem smještajnih kapaciteta nemamo dovoljan broj smještajnih kapaciteta smaim tim nemamo realnu sliku koliko turista posjećuje - poručuje Marko Perendić, TO Šekovići.

U sezoni ih je procjenjuju, nekoliko hiljada. Kako bi ih zadržali duže od dana od ove godine opština subvencioniše  sluga smještaja u seoskim domaćinstvima. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: