Sarajevo

Beba 14 puta ugrizena u vrtiću, pokrenuta istraga

  • Izvor: Avaz
  • 14.10.2024. 12:36

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u slučaju jednogodišnje d‌jevojčice koja je 14 puta izgrizena u vrtiću.

Možemo samo reći da Tužilaštvo KS postupa u tom predmetu i da su u toku provjere navoda iz prijave rekla je Azra Bavčić portparolka Tužilaštva KS.

Pozvali policiju

Kako je Avaz ranije pisao krajem jula, Alma Bejzić iz Sarajeva, majka jednogodišnje d‌jevojčice, ispričala je da se njena kćerka kući iz vrtića “Bonum – skriveno blago” vratila s 14 ugriza. Kako je pojasnila, d‌jevojčica bila u vrtiću te je oko 17 sati Almin suprug otišao po dijete.

Otac je rekao da je d‌jevojčica taj dan u vrtić došla u haljinici bez rukava, a vaspitačice su joj obukle majicu preko kako bi se prikrile povrede koje su primijetili tek kad su došli kući.

Roditelji su odmah potražili ljekarsku pomoć, a on je nakon pregleda d‌jeteta pozvao policiju. Ovaj slučaj je tako dospio i do institucija te je iz tog razloga u vrtiću izvršen inspekcijski nadzor.

Izvještaj inspekcije

Kontaktirana je Kantonalna upravu za inspekcijske poslove koja je ustupila izvještaj nadzora.

 – Postupajući kantonalni prosvjetni inspektor je dana 01.08. i 02.08.2024. godine izvršio usmjereni inspekcijski nadzor u PRЕDŠKOLSKOJ USTANOVI ,,BONUM” SARAJЕVO-Podružnica Vrtić Skriveno blago na Ilidži, te u okviru svojih ovlaštenja, između ostalog utvrdio, da je broj radnika i profil stručne spreme radnika u odgojnoj grupi d‌jece uzrasta od 1 godine do 3 godine u suprotnosti sa članom 15.stav (1) i (3) Odluke o pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj i obrazovanje. S obzirom na to postupajući inspektor je prema Predškolskoj ustanovi ,,BONUM” Sarajevo- podružnica Vrtić Skriveno blago i odgovornom licu d‌jelovao odgovarajućom upravnom mjerom.

– Istovremeno, postupajući po službenoj dužnosti, kantonalni prosvjetni inspektor prijavu je proslijedio i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koje u skladu sa članom 40. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo (,,Službene novine Kantona Sarajevo” br.26/8, 21/9, 33/21 i 31/22) vrši stručni nadzor nad radom predškolskih ustanova – odgovorila je Vildana Brdarić-Vranj, stručni savjetnik za informisanje KUIP.

– Član 15. govori o broju i spremi radnika, te je njime određeno da za uzrast d‌jece od 6 mjeseci do 3 godine, u grupama trebaju biti angažovana po dva radnika i to jedan vaspitač i jedna medicinska sestra, ili dvije medicinske sestre.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: