Nasilje u porodici

Brutalno iživljavanje nad slabijim: Zašto žrtve zlostavljača povlače prijave?

  • Izvor: ATV
  • 13.10.2024. 19:31

Porodično nasilje je tihi ubica mnogih odnosa. Snimak zlostavljanja Aldine Bajić od strane njenog supruga Adisa Cigoje u njihovom zajedničkom domu izazvao je lavinu komentara i reakcija. Ali, za sad ne izgleda da je posljednja kap koja će preliti odavno prepunu čašu brutalnih iživljavanja nad slabijim.

Zvuči apsurdno, ukoliko bude tačno da brutalno pretučena Aldina povlači prijavu protiv zlostavljača. Problemi nastaju kada odbijaju da to učine, a najčešće je to posljedica straha.

„Žrtve nasilja u porodici najčešće ne dobijaju neku instant zaštitu od strane institucija i sistema i one se i nakon prijave, nažalost, ne osjećaju zaštićeno i ne osjećaju slobodno, da su zaštićene od strane sistema i da su zaštićene od ponavljanja daljeg nasilja“, rekla je Gorica Ivić, direktor Fondacije Udružene žene Banjaluka.

Snimak je  osvijetlio surovu brutalnost nasilja. Čini se da postajemo svjesni njegovih posljedica tek kada ga vidimo na ekranima. 

  • "Nasilje najčešće počne u tom oflajn, stvarnom prostoru, ali se onda digitalni prostor koristi da bi se to nasilje produbilo, da bi se neko zastrašivao dalje. Tako da su svi koji dijele te snimke, svi koji učestvuju u svemu tome, na neki način saučesnici i rade nešto što je, na kraju krajeva i inkriminisano našim normativnim okvirom KZRS, tako da je važno da budemo svjesni da je nasilje koje se pojavljuje u onlajn prostoru jednako, ako ne i više opasno, od onog nasilja koje se pojavljuje u nekom privatnom prostoru" , ističe Ivićeva.

Brojni potresni slučajevi, poput onog u Gradačcu, uznemirili su čitav region, mnogi od njih prijete da postanu tragični. Besplatnim i anonimnim pozivom na SOS telefon 1264, koji je aktivan 24 časa, žrtve nasilja mogu dobiti psihološku podršku, informacije o zaštiti svojih prava i procedurama zaštite prava pred institucijama.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.