Sve češći napadi na policijske službenike

''Dosije'' donosi detalje napada na policiju u Trnu

  • Izvor: ATV
  • 18.06.2024. 21:44

Noć sa 7. na 8. jun bila je mučna za banjalučku policiju. Policajac Miodrag Savić poginuo je u saobraćajnoj nesreći dok je sa još dvojicom kolega jurio bahatog vozača. Potjera je imala tragičan kraj. U istoj noći u Trnu kod Laktaša napadnuto je pet policajaca dok su takođe samo radili svoj posao.

U noćnoj smjeni bili su policijski službenici Goran Zec i Senad Hamzić. Oko tri u noći stigla ime je prijava da je u Trnu kod Laktaša došlo do fizičkog napada na patrolu. Više osoba ih je napalo kada su došli da ih utišaju jer su se brojni građani žalili na buku. Umjesto da postupe po zakonu obrušili su se na policiju. Policajci su se povukli i pozvali kolege. Još tri patrole zaputile su se na adresu. 

"Negdje oko tri putem sredstva veze obaviješteni smo kako ja i ostale patrole u mjestu Trn u ulici Viktora Novaka došlo do narušavanja javnog reda i mira bukom, na koju je poslata policijska patrola staničnog odjeljenja Trn, napadnuti su policijaci od strane više lica od strane vlasnika, a nakon toga i više lica gdje su oni procijenili da nisu u mogućnosti sami uspostaviti javni red i mir te su se povukli na dovoljno rastojanje i putem veze pozvali pomoć gdje smo mi došli još 3 patrole po 2 policijska službenika i u tom momentu je nas bilo 8", priča Goran Zec, vođa sektora PS Laktaši.

"Postupajuću patrolu u mjestu Trn smo zatekli na ulici, oni su nam rekli da su postupili po prijavi građana da je narušen javni red i mir na toj adresi i uznemiravanje građana bukom te prilikom postupanja da je vlasnik kuće napao policijske službenike, tom prilikom iz kuće je izašlo desetak lica, vidno alkoholisani sa intencijom da se obračunaju sa dvojicom kolega", rekao je Senad Hamzić, vođa sektora PS Laktaši.

Pokušali su da se obračunaju i sa ostalim policajcima koji su došli da pomognu kolegama i stanu u kraj narušavanju javnog reda i mira.

"Konkretno kada smo došli na lice mjesta pošto smo upoznati da situacijom, ponovo smo pozvonili tada je izašlo desetak lica krenuli su sa verbalnim napadom, vrijeđanjem, psovanjem i odmah su krenuli sa fizilkim napadom", priča Hamzić.

"Pozvonili smo u veoma kratkom roku se pojavilo se više muških lica, nismo uspjeli ni dobro veče reći razlog ni razlog zbog kojeg smo došli odmah su nas verbalno napali govoreći marš iz našeg dvorišta ovo je privatni posjed, nemate nalog itd", objašnjava Zec.

Odmah nakon psovki policajci su napadnuti. Goran Zec jedan je od policajaca koji je zadobio lakše tjelesne povrede. Nasilnici su mi poderali i uniformu i na sve načine pokušali da se odupru hapšenju. Sve se odigralo munjevitom brzinom.  

"U veoma kratkom roku jedno lice je na mene krenulo šakom, ja sam uspio izbjeći udarac tako što sam se izmakao u desnu stranu, kolega koji je bio pored mene uz upotrebu poluge na rukama uspjeli smo ga lišiti slobode, to je trajalo nekoliko minuta on se čitavo vrijeme opirao prilikom pada to lice me je povuklo za košulju i istu je poderalo,otimalo se podvlačilo pod vozilo, specifična je situacija tako da nisam mogao, krajičkom oka sam vidio da su i druge kolege aktivne da ih druga lica napadaju ne mogu vam opisati taj događaj zato što sam bio skoncentrisan na to jedno lice", priča Zec. 

"Jedan je udario zatvorenom pesnicom, jednom su potrgali niformu, košulju tu je bilo i osoba ženskog pola koje su članovi porodica koje su vrištali, dozivalo ih imenima, umirivali te članove", priča Hamzić.

Tada su i policajci primijenili silu. Lica su stavljena pod kontrolu. Uhapšeno ih je šest. Dvojica su se dala u bijeg, ali ubrzo se i njima stalo u kraj. Kako saznajemo uhapšeni su Đurađ Antonić, Nikola Bojanić, Goran Bojanić, Stefan Bojanić, Miloš Antonić i Nemanja Udovčić. 

"Prilikom sprovođenja do vozila bili smo ometani od strane još 2,3 lica koja u tom momentu nisu bila lišena slobode mi smo uspjeli četvoricu lica lišiti slobode fizički,nismo mogli više jer nas nije bilo dovoljno a ostala lica su to oko nas vrištala, galamima", kaže Zec. 

"Kolege i ja smo uz upotrebu sredstava sile, fizičke snage i službene palice i sredstava za vezivanje uspjeli da savladamo i stavimo pod kontrolu 4 lica u tom momentu, dva lica su pobjegla sok smo 4 savladali. Navedena lica smo priveli u službene prostorije PS Laktaši a u jutarnjim časovima smo i ostalu dvojicu lišili slobode", priča nam Hamzić.

Uhapšeni napadači su samo nakon nekoliko sati pušteni. Za tužilaštvo napad na policiju u ovom slučaju nije bio dovoljan da budu u pritvoru iako s osumnjičeni za nih krivičnih djela. Ni nakon hapšenja nisu se zaustavili. 

"Protiv istih će biti podnesen izvještaj nadležnom sudu zbog počinjenih krivičnih djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, oštećenje i oduzimanje tuđe stvari, zatim protiv ugrožavanja sigurnosti zbog toga što je kada je lišen slobode policijskom službeniku izgovorio ozbiljne prijetnje, njemu i njegovoj porodici, zatim protiv vlasnika kuće po takonu o javnom redu i miru zbog člana 15-uznemiravanje građana bukom“, objašnjava Hamzić.

Gorak ukus policajcima ostavlja i to što nije prvi put da ih dočeka takav epilog. Postavljaju pitanje kako će se građani osjećati sigurno kada neko ko napada na službena lica prođe bez posljedica. Primjena sankcija je kažu iz iskustva upitna po pojedincima daje krila da rade šta hoće.   

"Po meni su neprimjenjivanje tih sankcija, zakon kao zakon kaznu je propisao dovoljno za ove slučajeve propisane su  kazne zatvora i velike novčane kazne ali mislim da je sud tu malo blaži. Ja sam imao slučaj gdje je došlo do napada na mene i kolege gdje sud sporo odreagovao u jednom slučaju dobijamo poziv nakon tri godine od tužilaštva da zbog nedostatka dokaza se predmet odbacuje što je nelogično, ima elemenata za krivično djelo ili nema, nismo ni mi uvijek u pravu ali to bi se trebalo mnogo prije rešavati, zbog građana jer građani se osjeđaju mnogo ugorženije kada vide da smo i mi napadnuti", kaže Zec. 

"Ja se trudim, ja to i ne pratim to je jedan slučaj u kome smo postupili profesionalno kojim ću se baviti kada me sud bude pozvao, mene ne zanima šta će se desiti", rekao je Hamzić.

Nije prvi put ni da se desi napad. Ipak ono što je činjenica jeste da je posao postao sve izazovniji za postupanje. Zbog svega toga poručuju mladim kolegama da budu profesionalni, strpljivi, da marljivo uče i da kroz cijelu karijeru rade na sebi. Ono što je najvažnije kažu jeste da se ovaj posao voli i radi časno. 

"Da se drže zakonskih okvira i da stalno rade na svom usavršavanju kako na psihičkom znanju tako i fizičkom jer naš je posao takav moramo biti i fizički spremni i zakonski potkovani. Ja sam nažalost imao dosta tih negativnih slučajeva, gdje sam išao na bombe, puške, pištolj, nož... raznih situacija je bilo, svaka je specifična na svoj način mogu samo napomenuti da sad kako sam stariji i iskusniji da mi je mnogo vladati se u tim situacijama jer ipak treba neko iskustvo i proći kroz neke situacije da bi se znalo kako bolje odreagovati", priča Zec.

"Prvi i osnovni savjet da sve i jedno lice i kolega koji se odluči za ovaj poziv mora da se usavršava da bi mogaoo da primjenjuje znanja i vještine koje nauče u toku školovanja", kaže Hamzić.

Da je posao policije sve izazovniji svjestan je i ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan. Napada u posljednje vrijeme nije više nego ranije, ali su sve brutalniji.   

"Ja mogu reći da posljednjih nekoliko godina mi imamo oko 50 napada na naše službenike imamo u kojima su oni teže ili lakše povrijeđeni. U zadnjih 5 godina imamo 4 nastradala, tri su ubijena i to čak načelnik Bašić, na vrlo svirep način, inspektor Marković na vrlo svirep način ili upravo u jednoj sjajnoj revnosti obavljanja svog posla kada su policijski službenici htjeli da spriječe izršenje krivičnog djela pa je naš policajac prije par dana poginuo u saobraćajnoj nesreći, ali zapravo u policijskoj potjeri za izvršiocem krivičnog djela", kaže Karan.

Iz godine u godinu broj napada na policiju je sličan. Na meti napadača najčešeće su pripadnici opšte policije 

"Imamo brutalne napade na policajce da ih ugrizu, da ih udaraju različitim predmetima na vrlo svirepe načine ili prilikom nekih intervencija, dojava kod narušavanja javnog reda i mira ili nasilja u porodici. Imali smo tako jednu situaciju u kojoj je naš revnosni policajac brzom intervencijom da predipredi neku tragičnu posljedicu sam izgubio život", priča Karan.

Najizazovnije situacije za policiju su narušavanje javnog reda i mira posebno kada se desi  u većem obimu. Međutim i rutinske kontrole u posljednje vrijeme nose veliki rizik.

"Tu nemamo dileme da su tu sigurno neke situacije koje možda čak i u primjeni ovlaštenja nisu toliko teške, kao što je recimo legitimisanje ono bi trebalo biti jednostavno, ali se često desi da imate otpor ili kontrola u bezbjednosti saobraćaja gdje sad imamo vrlo teške situacije, napada na naše policajce upravo kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja", kaže Karan. 

Profesionalizam je glavno oružje smatra ministar. Prvi je uslov da se ovakve situacije spriječe mada nikad se ne zna šta koja sa sobom nosi.  

"Smatramo da je jedan od najvažnijih elemenata taj profesionalizam, on će prije svega spriječiti i preventivno djelovati na izvršioce prekršaja ili krivičnog djela jer naši policijaci zapravo u tim intervencijama zapravo već prilaze nekome ko je izvršilac dakle oni već očekuju jednu vrstu otpora, ali evo negdje gdje i ne očekujete imamo sada veći broj napada kao kontrola saobraćaja gdje u rutinskoj kontroli saobraćaja vi ne znate da ste zaustavili nekog ko se bavi trgovinom narkoticima i da on vas posmatra sa tog aspekta a vi njega sa aspekta kontrole bezbjednosti saobraćaja, imamo sad takvih situacija", ističe Karan. 

Ipak pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova svjesni su rizika koji taj posao nosi. Posebno oni koji ga rade časno i pošteno. Opasnost za policajce počinje onog časa kada daju zakletvu da postaju policijski službenici tada već postaju svjesni da će nekada u izvršavanju svog posla morati da rizikuju svoj život. 

"Ono što želimo kod naših, pogotovo mladih, ono što štiti naše mlade policajce i želimo u tom poslu prije svega je njihov profesionalizam, prije svega da su ti policajci dobro obučeni, profesionalci jer ta profesija je u startu sigurno sačuvati njih od bespotrebnih upotreba posebnih ovlašćenja primjena sile i da će svojim zakonitim i profesionalnim radom preduprediti da se ne događaju situacije u kojima oni moraju upotrebiti silu, naravno nemoguće je to raditi u svim situacijama i danas je veliki broj situacija rekao bih ne više nego osjećamo i mi u Ministarstvu jednu dozu brutalnosti napada na pripadnike MUP-a", objašnjava Karan.

Zbog svega toga policija je često u nezavidnom položaju. Mnogo toga se promijenilo i od kada krivični postupak ne vode oni nego tužilaštvo jer je i niz istrašnih radnji koje ne mogu da rade bez odobrenja takođe tužilaštva.

"U nekoj početnoj fazi prije deset godina i nedovoljnog snlaženja u toj korelaciji policije i tužilaštva sigurno došlo da je otupila pomalo oštrica u javnosti je ta percepcija da je policija izgubila neka svoja ovlaštenja s druge strane ima li ste paralelni proces u kome se preispitivalo svaki akt i potez policije uveli smo veliki broj instituta kao što su unutrašnji strandardi, unutrašnja kontrola odbor za žalbe u kojoj vi imate sad na destine žalbi prema policajcima naravno da to utuče i da je to pritisak na policajce, policajca je nedvojbeno dovoljno obučena, on će te sve prepreke preskočiti i ja smatram da će doći vrijeme upravo to da ćemo profesionalizmom pobijediti a nećemo osporiti pravo građana da se žale na rad policajca", kaže Karan.

Ipak ono što je simptomatično jeste da se policija u svom radu često sreće sa istim licima. Brojni završe na slobodi odmah nakon hapšenja. Pa se postavlja pitanje da li su im kazne baš po mjeri. 

"Policija nije kazna, kazna je sudska odluka ona je ta koja treba da da prevenciju tako da ne prevaljujem sad krivicu na pravosudne institucije, ali efikasne borbe protiv kriminala nema bez efikasnog pravosuđa, a ne efikasne policije, policija je tu da spriječi, naš najveći zadatak je da se nešto ne desi, a tu je ogroman posao koji možda nije vidljiv ni građanima kada se nešto desi shvatimo da smo tad preduzeli niz mjera i radnji da se nešto ne desi kada se nešto već desilo i kada se već dešava  i ako se dešava često tu snagu moraju naći pravosudne institucije naravno na bazi onoga što mi dostavimo  ali presuda i snaga presude, adekvatna kaznena politika ona će biti najbolja prevencija da se ne događaju", kaže Karan.

Ipak ono što se sada dešava je nečuveno. Napadati na policiju dok radi svoj posao je nedopustivo. U neka druga vremena znalo se šta takve čeka. 

"Ja sam radio u policiji 40 godina, svaki iole, bilo kakav i verbalni, a ne samo fizički napad na policaja od prekršajne prijave, krivične prijave, hitnog prekršajnog postupka zatvora i automatsko vođenje krivičnog postupka policajac je bio zakonom zaštićen da bilo ko, ko je nasrnuo na policajca on je nasrnuo na državu", priča Karan.

U proteklih šest godina u prosjeku je izvršeno 45 napada na policijske službenike. Najčešči razlozi za napad su bili prilikom uspostavljanja javnog reda i mira, zatim lišenja slobode kao i kontrole saobraćaja. U zadnjih pet godina ubijena su tri policijska službenika. U ovoj godini, do sada je zabilježen je 21 napad, 13 ih je povrijeđeno, jedan od njih teže.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: