Šverc u Hercegovini

"Dosije" na putevima švercera cigareta: Jug pogodan za šverc

  • Izvor: ATV
  • 29.05.2024. 06:00

Šverc u Hercegovini ima dugu ali i bogatu istoriju. Švercovalo se svašta, duvan, kafa, alkohol, stoka, cigarete, droga pa čak i ljudi. Podneblje juga je baš za to i pogodno, na tromeđi je, granice su blizu. Hercegovina je na ruti kriminala. Dosije ovaj put prolazi putevima švercera cigareta.

Teritorija koju pokriva Policijska uprava Trebinje prostire se otprilike na oko 4000 kilometara kvadratnih. Dužina granice  sa Crnom Gorom je 147 kilometara, na njoj je pet graničnih prelaza. Na zvanične prelaze malo koji švercer bi se odlučio. Zato policiji nisu promakli oni sporedni. 

 “Osim zvaničnih međunarodnih graničnih prelaza operativnim radom i radom na terenu identifikovali smo i 61 nelegalan prelaz, kao što je ovaj ovdje.  Glavna problematika što se tiče šverca bila je na teritoriji opštine Bileća gdje je najveći broj ovakvih prelaza, identifikovano je ukupno oko 33. Samo podneblje kao i konfiguracija terena dodatno otežava rad policijskih službenika a ovo podneblje se nalazi na takozvanoj balkanskoj ruti šverca“, izjavio je Aleksandar Zirojević, šef Odsjeka za kriminalne grupe u PU Trebinje.

A balkanska ruta šverca na daleko je poznati, bila je i prometna, nekima plodonosna. Dio rute kroz Hercegovinu nije stvarao muke samo čuvarima reda na jugu nego i onima koji su obavljali nelegalne radnje.

Kroz hercegovački krš i preko ovih brda nije lako pa su se šverceri snalazili na svakakve načine, neki su cigare prevozili terenskim vozilima, neki uz pomoć konja i volova a neki su pakete nosili i na svojim leđima.

Oni sa paketima cigareta na leđima najslabija su karika ovog kriminalnog lanca koji je baš na njima najčešće i pucao. U selima oko Bileće konji su bili najdraže životinje, Gačani su preferirali volove koji bi u paru vukli zaprežna kola. No ipak vrletima su najčešće krstarili džipovi i nekadašnji vojni kamioni. Inspektor Aleksandar Zirojević za Dosije otkriva detalje šverca.

„Cigarete su se pronalazile na raznim mjestima, od standardnog postupanja prilikom pretresa kuća, stanova, vozila pomoćnih objekata takođe i pretresima magacina trgovačkih radnji i magacina preduzeća. Osim toga, cigarete su pronalažene u šumama u blizini pograničnog pojasa gdje su bile prekrivene opalim lišćem i na taj način zamaskirane ali i u ukradenim vozilima, vozilima sa oštećenim brojevima šasije kako bi se na taj način izbjegla identifikacija vozača i vlasnika istih. Sam prevoz cigareta se odvijao isto na razne načine, imali smo zaplijene u kamionima, ispod drveta za ogrev u šleperima. Jedna od zapljena je karakteristična bila je u Gacku gdje smo cigarete pronašli u hladnjači koja je bila oblijepljena lažnim naljepnicama poznatog brenda mesne industrije. Identifikovani su slučajevi prebacivanja cigareta šumskim putevima i stazama uz pomoć domaćih životinja“, objašnjava nam Zirojević.

Cigara je bilo i u autobusima i to onim koji su saobraćali na međunarodnoj liniji.  Švercovali su vozači i kondukteri, švercovali su i bendovi, muzičari su cigaretama punili zvučnike. U ekspanziji ovog šverca početkom 2000-ih pakete cigareta je nosio ko je stigao.  Zirojević otkriva i koliko je kriminalnih grupa gospodarilo vrletima. 

Opširnije u prilogu iz emisije „Dosije“.

Pratite nas i putem Vibera