Novi detalji

Jezivo svjedočenje dječaka ubice - Imao sam 92 metka i sve sam planirao da iskoristim

  • Izvor: Kurir
  • 10.10.2024. 07:19

Maloljetnik koji je optužen da je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro učenika i čuvara priznao da ga je otac odveo u streljanu i naučio kako da koristi pištolje i puni oružje.

- Kada sam krenuo od kuće, šaržeri su bili u oba pištolja. "Zbrojevka" je bila repetirana i metak je bio u cijevi. Prethodno sam napunio okvire. Imao sam 92 metka u šest okvira i sve sam planirao da ih iskoristim - rekao je dječak u jezivom priznanju, pri kom je ostao i na suđenju u utorak, navodeći da "nema šta da doda".

Srbi sa Floride u strahu: Jezivo je tiho

Srbi sa Floride u strahu: Jezivo je tiho

On je tada ispričao da je u porodičnom stanu 24. aprila lako našao očeve pištolje "ruger" i "zbrojevka", a da ih je dva dana prije zločina "pripremio, stavio u svoju sobu i sačekao 3. maj".

- Da otac nije imao pištolje koje sam uzeo, ne bih uradio to što sam uradio - rekao je on prema nezvaničnim informacijama stojeći za sudskom govornicom Specijalnog suda u utorak.

Bez emocija: Ne sjećam se kada sam plakao

Tokom ispitivanja, dječaku je postavljeno pitanje da li se sjeća kada je plakao posljednji put i da li je uopšte ikada plakao.

- Jesam. Ne znam kada tačno, bilo je to davno.

Majica preko kamere

On je objasnio i kako je tačno uzeo očevo oružje iz kog je ranije učio da puca u streljani.

- Bio sam sam u kući i tražio sam oružje. Poslije pola sata našao sam ga u ormanu u predsoblju, trebala mi je stolica da se popnem. U ormaru je bila jedna kutija, a iza te kutije se nalazio meni dobro poznat ranac koji je otac nosio u streljanu. U tom rancu je bila kutija koja je imala katanac sa trocifrenom šifrom. Otključao sam ga lako, bio je namješten na šifru 634 tako što sam treći broj koji je bio labav zavrtio nekoliko puta na 637. U kutiji sam našao dva pištolja i šest okvira. Druga kutija s municijom nije bila zaključana. Vratio sam sve na svoje mjesto, onako kako je bilo. Nedjelju dana kasnije, 1. maja, kada sam opet bio sam kod kuće, stavio sam majicu preko kamere u stanu, ponovo sam se popeo na stolicu, uzeo oružje i stavio ga kod sebe u sobu, tačnije u fioku. Tako sam došao do oružja - opisao je dječak-ubica.

Još jedna teška nezgoda u BiH: Auto završilo u izglogu turističke agencije

Još jedna teška nezgoda u BiH: Auto završilo u izglogu turističke agencije

Detaljno je govorio i o tome da je otac bio ponosan kako puca, da ga je hvalio i fotografisao.

- Bio sam prilično precizan, pravio sam grupe metaka kada su u pitanju koncentrični krugovi, pravio sam grupe metaka oko centra. A što se tiče silueta koje sam takođe gađao, i tu sam bio precizan i veoma brzo sam sa pet metaka pogađao u grudi, glavu i revolver koji je ta silueta imala. U siluetu sam pucao jednom kada sam bio u streljani - ispričao je dječak ubica.

Dječak ubica, podsjetimo, prvi iskaz dao svjedočeći putem video-linka iz klinike u koju je smješten poslije zločina, u istrazi koja se tada vodila protiv njegovog oca. Poslije završene istrage, njegov otac Vladimir Kecmanović je optužen za teško djelo protiv opšte sigurnosti jer je dijete vodio u streljanu i učio ga da puca, kao i zbog toga što nije na adekvatan način obezbijedio oružje. Više javno tužilaštvo u Beogradu istom optužnicom je obuhvatilo i majku dječaka ubice, Miljanu Kecmanović, čiji je DNK nađen na jednoj čauri u kabinetu istorije.

Plan: Namjerno sam zakasnio na prvi čas

Dječak-ubica, kako je Kurir ekskluzivno objavio, u svom iskazu je naveo da je kobnog 3. maja namjerno zakasnio na prvi čas kako bi sva djeca bila u učionici.

- Sa sobom sam ponio dva očeva pištolja, spremio sam 92 metka i imao sam želju da ih sve iskoristim - izjavio je, navodno, dječak-ubica u istrazi.

Naveo je i da je planirao da masakr počne u svom odjeljenju, a da su mu meta "generalno bili učenici sedmog razreda jer se osjećao odbačeno".

Na pitanje da li ga je slika koju je imao pred sobom dok je pucao u drugare u učionici natjerala da prestane, kratko je rekao: "Ne".

Zanimalo me oružje

Maloljetni ubica, koji po zakonu nije krivično odgovoran, potvrdio je navode optužnice da ga je otac vodio u streljanu, učio ga da napuni pištolje, kako da stoji i diše dok puca, piše Kurir.

- Valjda je otac htio malo da se nas dvojica zbližimo, pošto je, osim što je to bio njegov hobi, i mene zanimalo oružje. Otac je dao prijedlog da idemo u streljanu i stekao sam utisak da je bio ponosan, hvalio me je kako pucam.

Odgovarajući na pitanja kakvi su bili odnosi u porodici, da li je bilo problema i da li mu je neko u familiji rekao da je psihopata, on je dao potvrdan odgovor.

- Jeste jednom prilikom. Otac. Ne mogu tačno da se sjetim situacije. Bio je ljut.

Međutim, kako je Kurir pisao, on je tokom svjedočenja rekao i da je "majka vikala na njega kada u nečemu nije bio najbolji i da je to uticalo da donese odluku da počini masakr".

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.