Osnovni sud u Brčkom

Određen pritvor Brčanki osumnjičenoj za izborno podmićivanje: Glas plaćala 50 evra

  • Izvor: ATV
  • 09.10.2024. 15:11

Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor A.R. (46), osumnjičenoj da je na lokalnim izborima podmićivanjem uticala na birače da glasaju za određenog kandidata.

Pritvor za A. R. određen je po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, a usljed opasnosti da bi uticajem na svjedoke i saučesnike mogla ometati krivični postupak. 

„Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH intenzivno sprovode istragu protiv A. R. zbog sumnje da je tokom septembra i oktobra 2024. godine, u Brčko distriktu BiH, podmićivanjem uticala na birače s ciljem da jednom nezavisnom kandidatu za Skupštinu Brčko distrikta BiH osigura određen broj glasova. Sumnja se da je A. R. po prethodnom dogovoru sa S. T, nakon što joj je on prezentirao spiskove 'sigurnih' glasača, koje je on ranije sačinio, predala  novčani iznos od 650 evra. Ona je to učinila u namjeri da S. T. tim novcem plati ranije 'osigurane' glasače sa po 50 evra po glasaču, kako bi po njenim uputstvima glasali za nezavisnog zastupnika nacionalnih manjina“, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

A. R. i njeni saučesnici S. T. (46) i S. D. (46) uhapšeni su na dan izbora, 6. oktobra, uz pretresanje stanova, prostorija i vozila koje koriste. Tom prilikom oduzeti su predmeti koji će služiti kao dokazi u daljnjem toku krivičnog postupka.  

Nakon zadržavanja i kriminalističke obrade u Policiji, osumnjičeni su sprovedeni u prostorije Tužilaštva na dalji postupak. Kao što je to Policija prethodno učinila, Tužilaštvo ih je zadržalo tokom 24 sata, ispitavši ih za to vrijeme u svojstvu osumnjičenih. 

U međuvremenu, Tužilaštvo je podnijelo prijedlog sudu da se prema A. R. odredi pritvor, dok su njeni saučesnici pušteni da se brane sa slobode. 

Prijedlog za određivanje pritvora prema A. R. obrazložen je postojanjem opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike. 

„Prihvativši tužilački prijedlog, Osnovni sud odredio je pritvor A. R. u trajanju od jednog mjeseca, koji počinje teći od momenta lišenja slobode. Uz pritvaranje osumnjičene, Tužilaštvo i Policija protiv nje i njenih saučesnika nastavljaju istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela Povrede slobode odlučivanja birača (iz člana 192 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i njihovo daljnje procesuiranje. Za ovo krivično djelo propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine“, navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.