Apel

PU Banjaluka: Oprezno sa licima koji prikupljaju dobrovoljne priloge

  • Izvor: ATV
  • 08.04.2024. 12:10

Državljanka Srbije S.M. (30) uhapšena je preko vikenda jer je u centru Banjaluke neovlašteno prikupljala dobrovoljne priloge za navodno liječenje oboljele osobe.

U PU Banjaluka navode da je S.M. uhapšena zbog počinjenog prekrašaja iz Zakona o javnom redu i miru.

”Policijski službenici uočili su navednu osobu koja je nosila fotografiju oboljelog lica i od građana tražilo dobrovoljne priloge. Izvršenim provjerama utvrđeno je da se ona predstavljalo kao ovlašteno lice humanitarne organizacije iz Republike Srbije i bez potrebne dokumentacije od građana tražilo dobrovoljne priloge u svrhu navodnog liječenja oboljele osobe”, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Dodaju da su od S.M. oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenim prekršajem, a o svemu je obaviješten dežurni sudija Osnovnog suda u Banjaluci – Odjeljenje za prekršaje i dežurni inspektor Terenskog centra za strance Banjaluka.

”PU Banjaluka apeluje na građane da povećaju oprez u slučaju pojave lica koja dobrovoljno prikupljaju priloge, te da ne nasjedaju ne prevare prilikom kojih se od njih traži da doniraju novac u humanitarne svrhe, a sve u cilju kako ne bi bili oštećeni izvršenjem nekog od krivičnih djela ili prekršaja”, navode u policiji.

U policiji navode da po Zakonu o javnom redu miru Republike Srpske, dobrovoljne priloge, kao i druge vidove pomoći mogu prikupljati privredna društva i druga pravna lica, humanitarne i druge organizacije, građani i njihova udruženja uz prethodnu prijavu, koja se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na čijoj se teritoriji vrši prikupljanje priloga, na osnovu čega nadležni organ izdaje potvrdu o prijavi ukoliko je prikupljanje dobrovoljnih priloga u skladu sa zakonom, ili suprotno tome donosi rješenje kojim zabranjuje prikupljenje dobrovoljnih priloga ukoliko to remeti javni red i mir ili ako to nalažu interesi bezbjednosti.

Prijava za prikupljanje dobrovoljnih priloga ne podnosi se u slučaju da se prilozi prikupljaju u okviru privrednog društva ili nekog drugog pravnog lica radi postizanja zajedničkih ciljeva i zadovoljavanja posebnih potreba radnika; prikupljanje priloga koje organizuje mjesna zajednica na svojoj teritoriji ili skupština etažnih vlasnika radi određenih ciljeva u okviru aktivnosti mjesne zajednice, odnosno zajednice etažnih vlasnika; prilozi prikupljaju umjesto karata za kulturne manifestacije koje organizuju političke organizacije i udruženja građana, u skladu sa programom svojih aktivnosti i kada prikupljanje priloga organizuju vjerske zajednice.

”Građanima savjetujemo da postupaju oprezno u situacijama kada se od njih traži novac za dobrovoljne priloge i u humanitarne svrhe, te da u slučaju da im se obrate sumnjiva lica isto prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122”, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: