Zbog međunarodne trgovine ljudi

FUP otkrio više detalja o akciji u kojoj je uhapšen Ćulum: Hapšenja i zbog međunarodne prostitucije

  • Izvor: ATV
  • 09.10.2024. 15:26

Sedam osoba uhapšeno je operativnoj akciji „Geko“ zbog krivičnih djela međunarodne trgovine ljudima, međunarodne prostitucije i pranja novca.

Tokom protekle noći i dana, izvršen je pretres više osoba i lokacija na području Sanskog Mosta, Ljubuškog i Čapljine, kojom prilikom su slobode lišena lica inicijala A.Ć., A.L.Ć., A.D., J.D., D.Ž.K., I.J. i Е.T. kod kojih je prilikom pretresa pronađeno i oduzeto vatreno oružje, novac, skupocjeni automobili, motocikli, skupocjeni satovi, određena dokumentacija, te drugi predmeti koji će poslužiti u istrazi.

Mediji su ranije objavili da je među uhapšenima i Armin Ćulum, pripadnik zloglasne bajkerske organizacije Junajted Tribuns, kao i njegov sin, A.L.Ć. Oni su uhapšeni u Ljubuškom.

Nakon završetka kriminalističke obrade, uhapšeni će biti predati Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

„Prilikom dokumentovanja navedenih krivičnih djela, međunarodne kriminalne grupe, na čijem čelu se sumnja da je bio A.Č., policijski službenici Federalne uprave policije su ostvarili međunarodnu policijsku saradnju sa istražnim organima SR Njemačke, Švajcarske i Republike Hrvatske uz pomoć kojih su prikupljeni dokazi protiv navedenih lica, a na temelju kojih se sumnja da je navedena grupa organizovala međunarodnu ilegalnu prostituciju, u kojoj su organizovali veći broj djevojaka koje su pružale seksualne usluge, kako na prostoru Bosne i Hercegovine, tako i na prostoru Zapadne Еvrope, od kojih su neke bile i maloljetne“, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Navedeni su novac dobijen kriminalnim radnjama, prebacivali u BiH kroz kupovinu skupocjenih automobila i nekretnina, te ga na taj način pokušavali ubaciti u legalne tokove.  

Iz FUP-a napominju da je realizacija akcije provedena uz podršku i saradnju sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, te kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.