U okviru predmeta "Zadruga"

SIPA podnijela dopunu izvještaja protiv deset fizičkih i 12 pravnih lica

  • 27.06.2018. 14:02

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ podnijeli su u okviru predmeta "Zadruga" Tužilaštvu Kantona Sarajevo dopunu izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv 10 fizičkih i 12 pravnih lica.

Izvještaj je podnesen u petak, 22. juna, zbog osnovane sumnje da su prijavljena fizička lica počinila krivična djela organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, pranjem novca, krivotvorenjem isprave i nedozvoljenim korištenje ličnih podataka. 

Prijavljena pravna lica osumnjičena su za krivično djelo pranje novca u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH, saopšteno je iz Sipe. 

Ova fizička lica su u svojstvu odgovornih lica u prijavljenim pravnim licima na području Kantona Sarajevo i šire radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi velike vrijednosti, svjesno postali članovi organizovane grupe da bi suprotno poreskom zakonodavstvu sa računa pravnih lica, u čije ime su postupali, izvukli velike novčane iznose. 

Na taj način su organizatori i članovi grupe oprali novac i ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 2.546.806 KM, te nanijeli štetu budžetima i vanbudžetskim fondovima u Federaciji BiH. 

Iznos "opranog novca" je dio ukupne sume od 51.765.502 KM koji je naveden u izvještaju o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima u istom predmetu.

  • 11:55 Vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 13:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)