MUP Srpske

Upozorenje građanima: Prevaranti šalju lažne SMS poruke u ime BH pošte

  • Izvor: ATV
  • 17.10.2024. 10:22

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane na novi oblik internet prevare.

Naime, kako kažu u MUP-u Srpske, prevaranti šalju SMS poruke u kojima se lažno predstavljaju kao BH Pošta, tražeći od korisnika da ažuriraju svoje podatke kako bi preuzeli navodnu pošiljku ili porudžbinu.

Kako izgleda poruka?

U SMS poruci se korisniku sugeriše da je paket stigao i da je potrebno ažurirati podatke kako bi preuzeo pošiljku. SMS poruka koristi vizual koji podsjeća na vizual BH Pošte. Poruke su napisane nespretnim i loše prevedenim jezikom, što je jedan od prvih znakova da je riječ o prevarantskom sadržaju.

U poruci je sadržan link koji vodi na lažnu internet stranicu, gdje se od korisnika traži da unese lične podatke, kao što su ime, adresa, detaljna adresa (broj stana), grad, država, poštanski kod, imejl i broj telefona, kao i podaci sa platne kartice. 


„Ova vrsta prevare ima za cilj krađu ličnih podataka kao i podataka sa platnih kartica, koji se potom koriste za neovlašćene novčane transakcije ili druge vidove zloupotreba“, kažu u MUP-u Srpske.

Kako da se zaštitite?

1. Ignorišite i izbrišite SMS poruku koja traži lične podatke i podatke o kartici ili sadrži sumnjive linkove.

2. Nikada ne unosite lične podatke  i podatke o kartici na linkovima dobijenim putem SMS poruka ili neprovjerenih sajtova.

3. Ukoliko očekujete pošiljku, direktno kontaktirajte BH Poštu na zvanične telefone ili putem njihovog zvaničnog vebsajta.

4. Pratite stanje na svom bankovnom računu i prijavite banci svaku neovlašćenu transakciju.

5. Instalirajte antivirusne programe i alate za detekciju fišing napada na svom uređaju.

Šta da uradite ako ste već unijeli podatke?

1. Odmah kontaktirajte svoju banku i blokirajte karticu.

2. Promijenite sve lozinke povezane sa nalozima koje ste koristili.

3. Prijavite slučaj policiji putem najbliže stanice ili onljan na internet stranici MUP-a Republike Srpske.


„Budite oprezni i ne dozvolite da budete žrtva prevare! Prevaranti koriste sve sofisticiranije metode, ali uz vašu pažnju i pravovremene mjere možete se uspješno zaštititi“, poručuju iz MUP-a Srpske.

Pratite nas i putem Vibera