Bez osude

Za političko Sarajevo i strane ambasade teroristički napad maloljetnog islamiste nije velika stvar

  • Izvor: ATV
  • 28.10.2024. 19:05

Teroristički napad maloljetnog ekstremnog islamiste, ubistvo jednog i ranjavanje drugog policajca za Zukana Heleza, Ramu Isaka, kao i strane ambasade U BiH, nije velika stvar, pa tako i nema osude napada. Ali su se zato danima utrkivali sa izjavama i saopštenjima o lažnim kampovima za obuku u Republici Srpskoj.

Izostanak osuda terorističkog napada iz Sarajeva i stranih ambasada samo pokazuje ciničan pristup jednom ozbiljnom problemu kao što je terorizam, a dok se sa druge strane koristi svaka prilika da se napadne Srpska.

"Sam pristup se zasniva faktički na tome da sve ono što ne valja u prenesenom smislu i FBiH se zataškava, odnosno nema velikih istupa, pogotovo zvaničnika, pojedinih ambasada ili tzv. Visokog predstavnika. Sa druge strane imali smo neki dan vijest odnosno poluvijest, izmišljotinu, o prisustvu ruskih kampova u Srpskoj, gdje je medijski prostor bio preplavljen takvim informacijama i vijestima", kaže Saša Mićin, Fakultet bezbjednosnih nauka.

A to sve naravno nije slučajno. Teroristički napad u Bosanskoj Krupi ne treba posmatrati kao izolovan i slučajan događaj, kažu stručnjaci za bezbjednost, koji upozoravaju da Sarajevo i te kako dobro zna za vehabijske pokrete i ekstremni islamski radikalizam, koje prećutno podržavaju. 

"Kada vidimo odnos prema ovom terorističkom aktu, dakle način na koji se vlasti u Sarajevu ponašaju, kada čujemo izjave Heleza o izmišljenim gerilskim kampovima, onda mi znamo da su oni u ovim politikama saučesnici u izvršenju saučesnici terorističkih akcija", kaže Dževad Galijašević, stručnjak za bezbjednost.

Ne treba zaboraviti i da federalni mediji igraju veliku ulogu u svemu tome, jer se stvara medijska slika o tome kako je u FbiH sve dobro, a u Republici Srpskoj sve loše. Sve je to dio hibridnog rata, kažu stručnjaci, ističući da su glavni finansijeri tih medija upravo stranci koji nisu osudili napad u Bosanskoj Krupi.

"Еvo, sve to možete da vidite kada posmatrate TV kanale gdje dolaze te tzv. Crne vijesti kada se radi o Srpskoj. Ovdje se sada postavlja pitanje finansiranje medija, način izražavanja i mislim da je to sve ono što se obilati koristi u tom hibridnom ratu protiv Republike Srpske", kaže Mićin. 

Еkstremni islamski radikalizma i te kako je prisutan u BiH, a u Sarajevu svjesno žmire na taj problem. A sve su prilike da će tako biti i u buduće, pa se postavlja pitanje, koliko još ljudi treba da strada u terorističkim napadima da bi u Sarajevu promijenili priču oko ovog problema, upozoravaju stručnjaci.

Pratite nas i putem Vibera