NBA

Blokada koja je umalo izazvala tuču Miličića i Mutomba: ''Nemoj da te posložim ovdje''

  • 30.09.2024. 18:16

Legendarni NBA centar Dikembe Mutombo je danas izgubio borbu sa rakom mozga, ali je ostavio je neizbrisiv trag u istoriji košarke, kako kroz svoje vrhunske odbrambene sposobnosti, tako i kroz dugovječnu karijeru.

Mutombo je bio poznat po svojoj prepoznatljivoj gestikulaciji – odmahivanju prstom poslije blokade – koja je postala simbol njegove dominacije u reketu.

Upravo ta gestikulacija dovela je do malog sukoba njega i Darka Miličića. U žaru borbe, Miličić je uspio da uzastopno blokira šuteve Mutomba i Trejsija Mekgrejdija, što je izazvalo burnu reakciju iskusnog centra.

Mutombo je pokušao da "postavi na mjesto" svog mlađeg kolegu, prijeteći mu podignutim kažiprstom, ali je Miličić ostao pribran i čak ironično odgovorio smiješkom.

Preminuo legendarni Dikembe Mutombo

Preminuo legendarni Dikembe Mutombo

U kasnijem intervjuu, Miličić je otkrio da je incident zapravo počeo zbog fizičkog kontakta na terenu, gdje je Mutombo pokušao da ga savlada agresivnim manevrom.

- Nije rampa bila to što je započelo sve, iako to ljudi misle. Povod je bilo to što sam ga ja čuvao, a da je on protiv mladih igrača imao varijantu da digne lakat, pa ti nabije lakat u grkljan, pa te kao 'zida'. Digao je lakat, 'zidao' me je, ali sam ga ja 'kresnuo' laktom po bubrezima, dva puta laktom iz sve snage. Nisam ga udario, već sam ga očešao. Sudija je naravno svirao faul, on je spustio loptu i podigao prst. Ništa ga ne razumiješ šta priča - rekao je Miličić.

Miličić, međutim, nije ustuknuo, uzvraćajući laktom u borbi za poziciju, što je dovelo do njihove konfrontacije.

- Pogledao sam ga i pomislio ' Taman sam prvi put dobio šansu, a vidi ovog Indijanca. Nemoj ti brate, da te složim sad ovdje, dobiću suspenziju, neću igrati više nikada u životu. Gdje si me ti sad našao kralju, prvi put sam dobio šansu, onaj ludak me pustio da igram, srećan, zalijepio Trejsija, njega, dao neki šut, neko ludilo, i ovaj kreće na mene. A, ništa ne možeš da ga skontaš na tom afričkom-engleskom - prisjetio se Miličić u "Jao Mile" podkastu.



Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: