U 67. godini

Preminuo košarkaš i trener Vita Blagojević

  • Izvor: SRNA
  • 28.10.2024. 14:33

Nekadašnji košarkaš fočanske Sutjeske i trener u Ženskom košarkaškom klubu Crvena zvezda iz Beograda, Vitomir Vita Blagojević preminuo je u Foči u 67. godini.

Blagojević je bio član zlatne generacije fočanskih košarkaša, koja je 1980. godine izborila plasman u Drugu saveznu ligu Jugoslavije.

U igračkoj karijeri nastupao je i za višegradsku Vardu.

Kao trener, Vita Blagojević uspješno je vodio juniorke beogradske Crvene zvezde, sa kojima je bio višestruki državni prvak.

Pritvor osumnjičenom za silovanje

Pritvor osumnjičenom za silovanje

Za njega se može reći da je imao veliku ulogu u razvoju, ne samo košarke u Foči, već i ženske košarke u Srbiji.

Iz generacije "Zvezdinih" juniorki, koje je Blagojević trenirao, čak 11 igračica obuklo je dres seniorske reprezentacije tadašnje SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, što dovoljno govori o njegovoj stručnosti, posvećenosti i ljubavi prema košarci.

Kao trener je radio i u Bahreinu, a bio je dio tima stručnjaka koje je angažovao proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga u svom kampu u Trebinju.

Među kolegama i prijateljima ostaće upamćen kao veliki košarkaški stručnjak koji je otkrivao talente i stvarao prvotimce, nesebično se trudeći da znanje prenese na mlade igrače.

Prve fotografije sa mjesta pucnjave u Beogradu: Upucao sina i suprugu u kući

Prve fotografije sa mjesta pucnjave u Beogradu: Upucao sina i suprugu u kući

Njegov učenik i saigrač Davor Lugonjić, jedan od najuspješnijih košarkaša "Sutjeske" u istoriji ovog kluba, priča da je Vita bio prvo izuzetan čovjek, a onda i izuzetan pedagog.

"Bio je sjajan čovek, veoma posvećen košarci, veliki košarkaški znalac, zaljubljen u košarku u najpozitivnijem smislu, jer je vreme u kome se on bavio košarkom bilo amatersko bavljenje, bez ikakvih naknada iz čiste ljubavi. Pripadao je generaciji Željka Markovića, Radmila Kovačevića, braće Perišić, bio prva postava sa njima i doneo rezultate u Foči kakvi se posle toga, ni pre toga, nisu dešavali", rekao je Lugonjić.

Kao profesor fizičkog vaspitanja, Vita Blagojević znao je da prepozna talenat kod djece i da ih na pravi način motiviše da zavole sport i da uporno rade na sebi.

Ispoljavao je izuzetnu strast prema košarci i posvećenost da znanje prenese na mlađe.

"Zaslužan je za razvoj mladih igrača. Nije bio sebičan da pokaže i pomogne, a kada sam ja u pitanju lično je zaslužan da sam uopšte igrao košarku i nastavio da igram. Moje igranje košarke je vezano za njegovu vjeru u moj talenat", ističe Lugonjić.

Stradala padobranac: Išla unazad da slika telefonom, ubio je propeler

Stradala padobranac: Išla unazad da slika telefonom, ubio je propeler

Zahvaljujući Viti Blagojeviću, Lugonjić je postao prvotimac šampiona Еvrope "Bosne", napravivši uspješnu profesionalnu karijeru.

"On me je odveo u `Bosnu`, insistirajući da sam ja igrač za taj klub, a Bosna je tad bila prvak Еvrope. Ja sam bio na raskrsnici da li studirati mašinstvo ili igrati košarku, a on je insistirao na toj prvoj probi, na kojoj sam zadovoljio i Svetislava Pešića i Milivoja Karaleića, koji su me odmah pozvali da igram", prisjeća se on.

Lugonjić će kasnije završiti studije prava i ostvariti izuzetnu karijeru, igrajući u prvoj jugoslovenskoj ligi, između ostalih i za tuzlansku "Slobodu", "Zagreb", "Željezničar", "Beobanku".

Lugonjić navodi da je Vita Blagojević bio pod priličnim uticajem čuvenog profesora Milivoja Karaleića, koji je takođe prepoznavao njegov talenat za vođenje ekipe i za rad sa mladim igračima.

Detalji otmice advokata u Trebinju, uhapšen jedan od osumnjičenih

Detalji otmice advokata u Trebinju, uhapšen jedan od osumnjičenih

"Radeći sa mladima u školi kao profesor fizičkog, imao je pravi pristup i mnogi su iz te njegove posvećenosti i strasti crpili najbolje, a kasnije se afirmisali kao dobri sportisti. Imao je izvanrednu procjenu ko je talenat i šta je potrebno da bi se uspjelo, jedan pedagoški pristup kojim je uspevao da i one koji su sumnjali u sebe da li da nastave košarku, da ih odgovori od prestanka igranja. Davao je prave savete", dodaje Lugonjić.

Vita je i kao igrač i kao trener dao mnogo, a imao je potencijala i za mnogo više.

"Svi smo igrali i učili košarku gledajući Vitu Blagojevića, Željka Markovića, Radmila Kovačevića, braću Perišić, i njihovo znanje je doprinelo da se mi bavimo košarkom. Svakako je to bilo zlatno vreme košarke u Foči, ja sam bio tada mlađi i čast je bilo nositi torbe takvim igračima, kada sam počinjao", naveo je Lugonjić, koji već tri decenije živi u Beogradu.

Vita, kako su ga zvali sugrađani, rođen je 5. jula 1958. godine u Foči.

Završio je Fakultet za fizičku kulturu u Sarajevu, a poslije igračke karijere je radio kao profesor fizičkog u Beogradu.

Nakon teške povrede i operacije kičme, otišao je u prijevremenu penziju i vratio se u rodnu Foču.

Vita Blagojević je preminuo 25. oktobra, a dan kasnije je sahranjen na groblju Barakovac u Foči.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: