Lokalni izbori

Banjaluka: CIK postavio video nadzor na dva biračka mjesta, u Centru i u Kuljanima

  • Izvor: ATV
  • 06.10.2024. 19:18

Banjaluka, mjesna zajednica Centar 1, naizgled sasvim obično biračko mjesto. Građani, uglavnom stariji, strpljivo čekaju na red kako bi ispunili građansku dužnost. Dok glasaju i ubacuju listiće, kameru, koja je prvi put postavljena na neko biračko mjesto i na vidnoj je poziciji, gotovo niko i ne primjećuje.

"Odmah sam gledala listove, tako da nisam okolo gledala. Da mi je neko skrenuo pažnju ja bih to pogledala, ali nisam gledala."  

„Iznad glasačke kutije, jeste li primjetili kameru?“, „Ne, ako je ima i dobro što je ima, svašta se dešavalo prethodnih godina, mi smo građani izvarani, tako da ako se može napraviti da bude bolje onda ok.“

„Sami ste sad pomenuli kameru iznad biračkog mjesta valjda će to doprinijeti nekoj regularnosti.“ 

„Kamera je zakon, ja mislim da je dobro da ima kamera.“ 

U Gradskoj izbornoj komisiji ne žele da komentarišu da li je pilot projekat koji provodi CIK- i njima "zakon". Šmitu očigledno jeste, jer se on za to i zalaže u nametanju svojih pravila i svog izbornog zakona. Radi se o pilot projektu, pa birači koji ne vole da igde budu snimljeni ili na bilo koji način  zabilježeni, mogu biti mirni.  

To je video nadzor sa određenim ograničenjima  zna se tačno šta taj nadzor pokriva. Tokom procesa glasanja video nadzor je postavljen samo da se prati glasačka kutija , ne snimaju se birači,a tokom utvrđivanja rezultata snimaće se sto na kojem birački odbor vrši utvrđivanje rezultata", rekao je  Dubravko Malinić, predsjednik Gradske izborne komisije.

Osim u centru Banjaluke, video nadzor je postavljen i u prigradskoj mjesnoj zajednici Kuljani. Nije isključeno da će za dvije godine, kada se budu održavali opšti izbori, kamere sve pomno pratiti i bilježiti na svakom biračkom mjestu u BiH. Ako eksperiment uspije, ko zna...

Pratite nas i putem Vibera