Kršenje zakona

CIK: PDP kažnjen sa 15.000 KM zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe resursa

  • Izvor: ATV
  • 19.09.2024. 11:58

Centralna izborna komisija BiH kaznila je danas PDP sa 15.000 KM zbog preuranjene izborne kampanje ove stranke i zloupotrebe javnih sredstava koje je vršio kandidat za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković prilikom podjele kartica za javni prevoz penzionerima.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina u toku rasprave na sjednici o ovoj tački dnevnog reda naglasila je da je ono što je Stanivuković uradio eklatantan primjer zloupotrebe resursa za ličnu promociju.

- Treba narediti obustavu aktivnosti kojima se krši zakon. Prema mom mišljenju, kazna je niska i minimalna. Trebala bi biti 20.000 KM - istakla je Prutina.

Još jedna Stanivukovićeva obmana: Kartice za popuste ne rade

Još jedna Stanivukovićeva obmana: Kartice za popuste ne rade

CIK je obustavio postupak u dva predmeta protiv SNSD-a za zloupotrebu javnih resursa i preuranjenu kampanju, zbog toga što nije utvrđeno da je ova stranka, između ostalog, zloupotrebljavala javne resurse sastankom u prostorijama Šumskog gazdinstva "Sjemeć" iz Rogatice.

- Ovo preduzeće ustupilo je prostorije za sastanak uz naknadu i dostavili su dokaz za to. Oni su naveli da prostorije za sastanke ustupaju besplatno, osim političkim partijama - navedeno je na sjednici.

Drugi predmet odnosio se na predsjednika Opštinskog odbora SNSD u Šamcu koji je podijelio objavu poljoprivredne zadruge koja je obezbijedila sredstva za plastenike, a u kojoj nije utvrđeno da se radilo o objavi političkih poruka ili vođenju izborne kampanje.

Zbog preuranjene izborne kampanje na današnjoj sjednici sa 4.000 KM kažnjen je HDZ, a HDZ 1990 sa 3.500 KM zbog toga što su opštinski odbori ovih stranaka u Busovači vodili preuranjenu izbornu kampanju putem društvenih mreža.

Slagao građane: Kartice prijateljstva i placevi za mlade bračne parove sapleli Stanivukovića

Slagao građane: Kartice prijateljstva i placevi za mlade bračne parove sapleli Stanivukovića

Za isti prekršaj novčano sa 3.000 KM kažnjen je Savez za novu politiku, koji je posredstvom društvenih mreža objavio informaciju o koaliciji na narednim izborima, te o podršci jednom od kandidata za načelnika Foče.

U toku sjednice članovi CIK-a podsjetili su na odluku Suda BiH u jednom slučaju gdje je objava kandidata predstavljena kao vođenje kampanje, iako ovo u prethodnom periodu CIK nije karakterisao kao preuranjenu izbornu kampanju.

Na današnjoj sjednici navedeno je i da će 17.348 birača na lokalnim izborima glasati posredstvom ukupno 393 mobilna tima.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    'Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    'Stranačka hronika

  • 21:40 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)