Bijeljina

Lazić: Okupićemo kompanije iz oblasti IT industrije u udruženje

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2024. 17:29

U Bijeljini trenutno posluje više od 20 kompanije iz oblasti IT, digitalne i kreativne industrije i zapošljavaju više od 500 radnika. To je ogroman potencijal, a moj plan je da ih okupim u jedno udruženje. Naravno, udruženje neće uticati na poslovne planove ovih kompanija, jer oni najbolje znaju svoj posao. Cilj je da, kroz prijedloge udruženja omogućimo bolje uslove da se ta grana u Semberiji dodatno razvije, rekao je ovo kandidat za gradonačelnika Bijeljine Mikajlo Lazić nakon niza sastanaka sa vlasnicima IT kompanija iz Bijeljine.

Lazić ističe da su one veoma važne i da mora postojati strateška saradnja, jer postoji ogroman prostor za napredak.

"Moramo dati maksimum da iskoristimo potencijale u ovoj industriji. Imamo mlade školovane programere, IT stručnjake, koji su svojim znanjem apsolutno konkurentni i primijećeni na svim meridijanima. Zbog toga je važno da i lokalna zajednica podrži ove kompanije. Uz to, cilj je da i sama Gradska uprava predstavlja IT potencijal koji posjedujemo na inostranim sajmovima, prilikom međunarodnih posjeta i slično", objasnio je Lazić.

Prema riječima Bojana Savića, nosioca odborničke liste SNSD-a, cilj je da IT kompanije budu motivisane da ostaju u Bijeljini, kao i da nove otvaraju svoja sjedišta u ovom gradu.

"Jedna od ideja je i da u okviru poslovne zone planski bude odvojen prostor koji će se izdavati isključivo IT kompanijama i u kojima će se koncentrisati taj tip biznisa. Grad, na primjer, može da izda prostor besplatno, ili da subvencioniše trošak zakupa, a sve kako bi kompanije imale više prostora za ulaganje u ljude koji su zapravo i osnovni resurs IT industrije", rekao je Savić.

Pratite nas i putem Vibera