Lokalni izbori

U Zenici 5:0, a šta je sa Sarajevom?

  • Izvor: ATV
  • 06.10.2024. 22:56

Aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović (Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović) vodi protiv najozbiljnijeg kandidata iz Stranke demokratske akcije (SDA) Spahije Kozlića.

Kasumović, prema do sada prebrojanim glasovima ima 17.085 glasova dok Kozlić ima 15.001 glas.

Aktuelni gradonačelnik Zenice se kratko oglasio na Fejsbuku s porukom "5:0 Laku noć".

Kandidat SDA Spahija Kozlić se oglasio na Fejsbuku gdje je priznao poraz.

"Kao prvo želim da se zahvalim svima vama na ukazanom povjerenju i da kažem da sam zadovoljan brojem glasova koje sam osvojio. Znam da ti glasovi nisu plaćeni, nisu rezultat bilo kakve ucjene niti prevare", poručio je Kozlić.

Dodik otkrio dva kandidata SNSD-a za gradonačelnike za sljedeće izbore

Dodik otkrio dva kandidata SNSD-a za gradonačelnike za sljedeće izbore

Dodao je da će nastaviti raditi na "promjeni stanja u Zenici".

"Izbori su demokratski i nekada treba vremena da ideje sazriju među ljudima i da se počnu realizovati. Ako ova godina to nije bila, ubijeđen sam da Zenici trebaju promjene i da će one doći. Zabrinjavajuće je da je za vrijeme brojanja glasova na desetine biračkih mjesta u Zenici nestalo struje i zbog svih nas tražićemo da se sve okolnosti oko nestanka struje ispitaju", istakao je Kozlić.

Ostalo je da se prebroji još glasova, ali je već sada jasno da će Fuad Kasumović izvjesno biti novi - stari gradonačelnik Zenice.

Sarajevo

Benjamina Karić (SDP) odnijela je pobjedu u Opštini Novo Sarajevo kao kandidat Trojke ispred Muamera Bandića (SBiH) kojeg su podržale SDA i DF.

Aktuelni gradonačelnik Sarajeva je prema posljednjem ažuriranju glasova povećala prednost i sada iznosi blizu 500 glasova razlike.

Ovo je bila najneizvjesnija trka u Sarajevu s obzirom da su mnogo ranije pobjede proglasili Srđan Mandić u Centru, Semir Еfendić u Novom Gradu i Irfan Čengić u Starom Gradu.

Dodik: Najbolji izbori u istoriji SNSD-a

Dodik: Najbolji izbori u istoriji SNSD-a

Kandidat za načelnika Novog Sarajeva Benjamina Karić zahvalila se svim sugrađanima.

"Nema euforije, idemo raditi", rekla je kratko.

Еlmedin Konaković (Narod i Pravda) obratio se javnosti tokom brojanja glasova na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

On je rekao da je ovo najteža kampanja ove stranke do sada, tačnije najteži izbori od osnivanja NiP-a zbog tragedije koja se desila u nekoliko mjesta zbog poplava i izgubljenih ljudskih života.

"Večeras imamo sjajne rezultate za načelnike: jednu od najuvjerljivijih pobjeda Nermina Muzura (Ilidža) koji je potvrdio svoj kvalitet i da građani znaju zapravo šta je politika i načelnički posao", rekao je Konaković.

Poručio je i kako imaju "slatku pobjedu u Ilijašu" gdje je pobijedio Amar Dovadžija. Prema njegovim riječima, ranije mu je "izmakla pobjeda glasovima iz inostranstva zbog famoznih vreća".

SNSD proglasio pobjedu Bojana Ivanovića

SNSD proglasio pobjedu Bojana Ivanovića

"Еkipa u Ilijašu je izdržala neprirodan pritisak, opstali su zajedno četiri godine bez uzmicanja", dodao je on.

Rekao je i kako je Adnan Bjelić gradonačelnik Srebrenika te Asim Aljić za gradonačelnika Živinica, prema dosadašnjim rezultatima.

"Čestitam i kandidatima za načelnike drugih stranaka u Sarajevu, posebno Еfendiću (op.a. Semiru) i Čomoru (op.a. Еldaru) koji su napravili ubjedljive razlike, građani su im dali povjerenje i nadam se da će oni u interesu svih građana, tako da pravimo ambijent za bolji život u BiH", zaključio je Konaković.

Pratite nas i putem Vibera