Zagreb

700 učenika nije u školi zbog jednog dječaka: ''Balvan-revolucija bez razgovora''

  • Izvor: Indeks
  • 07.10.2024. 16:31

Nastavlja se mučna situacija u osnovnoj školi u Zagrebu u koju je premješten dječak zbog kojeg se u prethodnoj ispisao cijeli razred.

Učenici s kojima bi sada trebao pohađati četvrti razred ni danas ne idu u školu. Iz Ministarstva su poručili da će danas održati sastanak sa roditeljima, prenosi HRT.

Podršku roditeljima i učenicima pružili su i mnogi drugi, pa danas na nastavi nije oko dvije trećine učenika ostalih razreda škole koju pohađa gotovo 1.000 učenika.

Roditelji: Problematičnom dječaku je nužna stručna pomoć

Roditelji ističu da se bore za prava svoje djece, ali i problematičnog dječaka kojem je nužna stručna pomoć.

Kćerka Ane Mihajlovski napunila 18 godina, da li podsjeća na mamu?

Kćerka Ane Mihajlovski napunila 18 godina, da li podsjeća na mamu?

"Da se dotični dječak hitno izdvoji iz kolektiva kako bi se napravila njegova kompletna psihofizička procjena u koju trebaju biti uključene sve stručne službe. U skladu sa tim procjenama, potrebno je dobiti dalje preporuke da li je dječaku potrebno individualno školovanje ili u kolektivu pod tačno definisanim i unaprijed dogovorenim mjerama koje će se u praksi nesmetano provoditi“, navedeno je u saopštenju grupe roditelja.

Dalje su dodali da traže da škola i struka imaju veća ovlašćenja u donošenju odluke u promjeni oblika školovanja i da se skrati procedura za realizaciju mjere, te da se u tom smislu unesu izmjene Zakona i pravilnika.

"Mislimo da zapravo nije odrađeno ništa. Tako zapravo dijete se seli, a problem ostaje. S obzirom na to da je bilo javno poznato da je bilo problema u prethodnoj školi, smatramo da je roditelje trebalo pripremiti da se dijete uključuje u sistem, da roditelji mogu pripremiti svoju djecu, ali i da je djecu trebalo adekvatno stručno pripremiti, ako je procjena bila stručna da dijete može pohađati redovno obrazovanje. To nama za sad nije poznato", rekao je Klaudio Čurin, advokat grupe roditelja.

Ministar Fuchs: Dijete mora ići u školu

"Trebalo bi smiriti loptu", izjavio je Radovan Fuchs, ministar nauke, obrazovanja i mladih.

On je dodao da je državna službenica jutros bila u toj školi.

Banjalučanin (23) poginuo u Americi

Banjalučanin (23) poginuo u Americi

"Dolaze i kolege iz socijalne službe da vidimo što se u tom segmentu može napraviti. Naravno da ćemo pokušati napraviti sve što se može da bi se ovaj slučaj smirio. Vjerujem da se mora smiriti jer to dijete mora ići u školu. Zamislite samo što bi nastalo od tog djeteta da se ovo ovako nastavi. On je u medijima sve vrijeme", kazao je ministar. 

"Šta očekujete da bi sistem trebao napraviti?"

Fuchs tvrdi i da u Ministarstvu prihvataju da se dječak neadekvatno ponaša te dodaje da je riječ o djetetu koje "normalno učestvuje u nastavi, inteligentno odgovara i shvata nastavni proces", ali se nedolično ponaša, prenosi Telegram.

Fuchs je kazao i da je tačno da roditelji nisu poslali djecu na nastavu. 

Novi presjek: Da li je došlo do promjene za Skupštinu grada Banjaluka?

Novi presjek: Da li je došlo do promjene za Skupštinu grada Banjaluka?

"To je pritisak na sistem da se to dijete makne iz škole, to je takva poruka, hajdemo neku balvan-revoluciju bez razgovora. Mi ćemo razgovarati s roditeljima, sa svima, tu nema dileme, ali šta očekujete da bi sistem trebao napraviti, gdje će se pojaviti situacija upravljanja školom iz dvorišta", kazao je.

"Što da radim? Pribiti ga na stub, baciti u zatvor?"

"Šta dobijamo u novoj školi? Dobijamo reakciju nakon prvog dana škole. Imamo zbivanje naroda pred školom, nije da nismo mi možda i očekivali, razgovarali smo sa direktorima, ali nismo očekivali da će se stvoriti kao da je dijete kriminalac ne znam kojeg tipa, koji je poubijao nekog. Što da radim? To dijete pribiti na stub, baciti ga u zatvor? To je osnovna škola, to je četvrti razred", rekao je on, prenosi Indeks.

Dodao je da ponašanje dotičnog dječaka u razredu treba svesti na normalne granice. 

Da li je vrijeme za političku penziju Jelene Trivić?

Da li je vrijeme za političku penziju Jelene Trivić?

"Ako je to sada na nivou verbalnog, pod navodnicima, delikta ili ponašanja, govorenja neprimjerenih riječi i slično, siguran sam da se terapijskim postupcima može uticati da ne upotrebljava taj rječnik. Apelujem da probamo to smiriti, roditelji moraju shvatiti, a mi smo tu da se situacija prati kao što će se i pratiti", dodao je.

Grad Zagreb: Sastanak Ministarstva, Grada i stručne službe

Predstavnici Ministarstva nauke, obrazovanja i mladih i Grada Zagreba održali su danas sastanak sa stručnom službom škole u koju je premješten učenik zbog čijeg se nasilnog ponašanja u drugoj zagrebačkoj školi ispisao cijeli razred, saopšteno je iz Gradskog kabineta za obrazovanje.

"Tokom dana održaće se roditeljski sastanak razreda kojeg učenik pohađa, kao i sa savjetom roditelja škole, na kojem će roditeljima biti prezentovani konkretni dalji koraci s ciljem što uspješnijeg rješavanja situacije", navodi se u saopštenju.

Prevrnuo se čamac na Uni: Dvije osobe nestale

Prevrnuo se čamac na Uni: Dvije osobe nestale

Za 19 sati zakazan je sastanak savjeta roditelja na kojem će vidjeti hoće li im Ministarstvo i Grad ponuditi kakvo rješenje, rekao je jedan od roditelja.

Ministarstvo nauke i obrazovanja u petak je apelovalo na "roditelje i ostale koji žele doprinijeti rješavanju tog slučaja na empatiju i ljudskost", napominjući da je "riječ o djetetu koje ima 10 godina", te poručilo da školi stoje na raspolaganju za svu pomoć.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: