"Preokret"

Bečić I Kolić: Najoštrije osuđujemo nasilje u Pljevljima i svako drugo etničko nasilje

  • 01.09.2020. 11:21

Povodom trijumfa opozicije na crnogorskim izborima, ali i nasilja koje je izbilo na ulicama više crnogorskih gradova, a ponajviše u Podgorici i Pljevlima, Preokret je kontaktirao predsjednika i potpredsjednika Demokrata, Alesku Bečića i Dženana Kolića da prokomentarišu razvoj situacije u Crnoj Gori, a nakon sklapanja postizborne koalicije.

Đukanović je spreman na sve

“Na održanim Parlamentarnim i lokalnim izborima u nekoliko opština, volja građana izražena je jasnije i glasnije nego ikada dosad. Nezadovoljstvo građana je kulminiralo u nekoliko sedmica pred izbore, pa se to odrazilo i na izborni rezultat koji je zatekao i sam DPS. Znali su da će izgubiti, ali ne ovoliko. Doživjeli su debakl u pretežnom broju opština u Crnoj Gori. Stoga očekujemo da svi građani koji su glasali protiv njih, bili na visini zadatka na sam dan izbora, na toj visini ostanu i u postizbornom periodu, tako što će slaviti u svojim domovima, sa svojim porodicama, kako ova istorijska pobjeda opozicija ne bi bila natrunjena ikakvim incidentom.” kaže Bečić za za Preokret i dodaje da je Milo Đukanović sada spreman na sve, pa i da upošljava provokatore koji unose nered među mase.

Građani prepoznaju potpis provokatora

“Već se vidi da Đukanović ne predaje vlast tako lako imajući u vidu da je uposlio provokatore onog profila kakav je, neposredno uoči izbora, ispisivao pogrdne grafite u Beranama. Međutim, uvjereni smo, kao što su građani znali da prepoznaju rukopis režima u Beranama, prepoznaće ga i u Pljevljima i u Podgorici i na svakom mjestu na kom se, eventualno dese neke provokacije. Policiju pozivamo da reaguje tako što će hapsiti sve izgrednike koji učine nešto nalik tome. Posljednja je prilika Veljovićevoj policiji da ne ode, a da prethodno ne učini nešto dobro za naše društvo u cjelini. Dakle, treba da pohapse sve provokatore.

Idemo u koaliciju sa svima koji ne prave društvo DPS-u

Bečić također kaže da Demokrate idu koaliciju sa svim strukturama koje ne žele praviti društvo DPS-u u sada već opozicionim redovima.

“Principi po kojima će se vršiti vlast juče su lako definisani i usaglašeni među trojicom lidera pobjedničkih koalicija na prethodnim izborima. Ti principi podrazumijevaju da će nova, demokratska vlast odgovorno sprovoditi međunarodno preuzete obaveze, realizovati sve reforme neophodne za ulazak Crne Gore u EU u najkraćem troku, biti ekspertska i konstituisana od kadrova koji su stručnjaci u svojim oblastima bez obzira na sve im političke, vjerske, nacionalne, koje god osobenosti i da će u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primjeni zakona uz izmjene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih akata, uključujući Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Držimo da su ovo principi koje podržava većina građana značajno nadmoćnija od one koju su opozicione partije ostvarile na izborima. Poziv manjinskim partijama se podrazumijeva jer je veoma bitno da sve strukture našeg društva rade za njegovu dobrobit.”

Očajni koraci malobrojnih ostataka režima

Potpredsjednik Demokrata, Dženan Kolić za Preokret kaže da najoštrije osuđuje sve napade motivisane političkim, nacionalnim ili vjerskim osobenostima onih koji trpe nasilje.

“Sigurni smo, međutim, da su svi građani koji su dostojanstveno, sa olovkom u ruci, mirno, izvojevali pobjedu na izborima u nedjelju, na istoj visini zadatka i sada, u postizbornom, te da neće dozvoliti da budu isprovocirani od sve malobrojnijih ostataka poraženog režima koji je, kao što vidimo, u stalnom kopnjenju i osipanju, a sve je krenulo pobjedom opozicije u nedjelju. Stoga još jednom pozivam, kao što smo to učinili i u izbornoj noći, sve građane da slave u svojim domovima, sa svojim najdražima i da ne dozvole odlazećem režimu da, u svojim posljednjim trzajima, ičim natruni veličanstvenost naše istorijske pobjede.”

Mir je nacija Crne Gore

Pobjeda opozicije je, kako kaže, čista kao suza i jasno je da svi želimo da takva i ostane kako bi 30. avgust bio, kao što zaslužuje da bude, najsvjetliji datum u modernoj istoriji Crne Gore.

“Još jednom osuđujem sva identitetski motivisana nasilja, pozivam policiju da izgrednike privede pravdi, a najveće pobjednike ovih izbora, građane Crne Gore molim da ne nasijedaju na provokacije, da slave u svojim kućama, kako ih niko od instruisanih provokatora odlazeće vlasti ne bi povukao u svoje blato svađa i mržnji koje su sijali posljednjih 30 godina, da bi im 30. avgusta ove godine, napokon, svi takvi usjevi propali. Nova demokratska vlast dobila je mandat da pomiri Crnu Goru i to će i učiniti jer je mir nacija Crne Gore.”