Ozbiljna demografska kriza

Crna Gora ubrzano stari

  • Izvor: Agencije
  • 16.10.2024. 12:49

Negativni prirodni priraštaj u Crnoj Gori će se nastaviti i ugroziće osnovnu biološku budućnost zemlje, upozorio je profesor Univerziteta Crne Gore Miroslav Doderović i dodao da je zato neophodno preduzeti mjere na nivou opština i države.

Mjere, prema njegovim riječima, podrazumevaju pomoć mladim bračnim parovima, porodicama sa djecom porodicama koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu da dobiju djecu.

"Treba da uspostavimo politike koje će podstaći oporavak društva kad je u pitanju demografija i prirodni priraštaj“, kazao je Doderović za podgoričke Vijesti.

SNSD nastavlja da raste, DNS najveći gubitnik, PDP postoji samo u Banjaluci

SNSD nastavlja da raste, DNS najveći gubitnik, PDP postoji samo u Banjaluci

Popis stanovništva, čiji rezultati su saopšteni juče u Podgorici, pokazao je da je prosječna starost crnogorskog stanovništva 39,7 godina, a najdublja demografska starost - stanovništvo je starije od 43 godine, što je zabilježeno u čak devet crnogorskih opština.

Poređenja radi, samo jedna opština - Plužine, imala je takvu demografsku sliku na popisu iz 2011. godine.

Duboka demografska starost (prosječna starost stanovništva je između 40 i 43 godine) zabilježena je u osam opština. U preostalih osam opština zabilježena je demografska starost - prosječna starost stanovništva od 35 do 39 godina.

"To je jedan apsolutni problem kada je Crna Gora u pitanju, to znači da je natalitet u opadanju, da mladi imaju želju i napuštaju svoju domicilnu zemlju i svoju državu u velikoj mjeri“, kazao je Vijestima rukovodilac studijskog programa za sociologiju na Filozofskom fakultetu UCG Vladimir Bakrač.

Radnici ''Željeznica Srpske'' prijete štrajkom, traže isplatu zaostale plate do petka

Radnici ''Željeznica Srpske'' prijete štrajkom, traže isplatu zaostale plate do petka

Prema njegovim riječima, u većini zemalja svijeta demografski problem je starost stanovništva, ali i da je to pokazao popis stanovništva u Crnoj Gori.

On smatra i da su Crnoj Gori hitno potrebne mjere koje bi smanjile intenzitet iseljavanja.

"One treba da budu usmjerene prema grupi stanovništva koja nam je najinteresantnija, a to su mladi. Kada završe obrazovanje, treba da dobiju odgovarajući posao, a koji je i adekvatno plaćen. Učenike i studente treba usmjeriti na sticanje onih vještina i sposobnosti koji su potrebne u budućim zanimanjima za koje su i dobro plaćeni. Ovo znači da svaki privredni sektor u Crnoj Gori godišnje gubi ogroman broj mladih ljudi, njihovu snagu, vještine, kreativnost i talente, koji su neophodni za napredovanje cijelog sektora. Mladi ljudi se najlakše i prilagođavaju promjenama, uvođenju novih tehnologija i slično, što je pravi zamajac za porast produktivnosti“, naveo je profesor Doderović.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: