Skupština Crne Gore

Danas o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

  • 26.12.2019. 07:56

Poslanici Skupštine Crne Gore razmatraće danas Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kojem se protive Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i dio crnogorske opozicije.

Zakonodavni Odbor Skupštine Crne Gore je u utorak, 24. decembra, ocijenio da je prijedlog ovog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

Mitropolija crnogorsko-primorska i dio opozicije u Crnoj Gori traže da se taj prijedlog zakona povuče iz skupštinske procedure jer smatraju da je neustavan i diskriminatorski.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini i pozvao je poslanike da učešćem ne daju legitimitet raspravi i glasanju tom aktu koji je u funkciji politički nedopustivih pritisaka na SPC.

Iz SPC ranije je saopšteno da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

Predstavnici Vlade Crne Gore saopštili su da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i da ga neće povući.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta najavili su učešće u današnjoj skupštinskoj raspravi i pozvali svoje članove i simpatizere da budu ispred zgrade Skupštine Crne Gore kada bude rasprava o tom zakonskom aktu.

Crnogorska Uprava policije je saopštila da neće dozvoliti nenajavljeni skup ispred zgarde crnogorskog parlamenta.

Sjednica je zakazana za 11.00 časova.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.