Spremaju se da pregovaraju o koaliciji

DPS ipak ne priznaje poraz: Crkva i Srb krivi za sve

  • 02.09.2020. 14:49

Demokratska partija socijalista (DPS) je spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima, prije svega sa partijama sa kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu, saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva.

Poručeno je da nema razgovora sa onima koji su na izborima pomješali vjeru i politiku, koji državu vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mjesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime.

Konstatovano je da je izborni dan, u uslovima velike izlaznosti i specifičnih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, protekao u mirnoj i tolerantnoj atmosferi i da su građani na demokratski način izrazili svoju političku volju.

Kazali su, da je rezultat koji je ostvario DPS ispod očekivanja i u narednom periodu partijski organi će se time detaljnije baviti.

- Ipak, DPS je pojedinačni pobjednik nedjeljnih izbora sa preko 143 hiljade glasova, što je deset hiljada glasova više od drugoplasiranog, sa podrškom iznad 35 odsto i najviše osvojenih mandata - kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je takav rezultat utoliko značajniji jer je ostvaren u uslovima pandemije kovida 19 i njenih posljedica, nezabilježene propagandne kampanje iz susjedstva protiv DPS-a i njenih lidera.

- I otvorenog učešća Srpske pravoslavne crkve što je nezabilježeno u izbornim procesima u modernoj Evropi. Ni to nažalost nije naišlo na osudu međunarodne zajednice - kaže se u saopštenju Predsjedništva.

DPS se zahvaljuje svima koji su doprinijeli demokratičnosti izbornog procesa, posebno Članovima i simpatizerima, svim crnogorskim patriotama koji su dali glas partiji, svjesni da je to glas za odbranu Crne Gore, njene suvjerenosti, evroatlantskog puta i multinacionalnoig sklada.

Za te vrijednosti DPS je, kako se navodi, založio sav svoj politički i moralni kredibilitet u prethodnim decenijama, kada je predvodio istorijski proces obnove nezavisnosti, za šta će nastaviti beskompromisnu borbu.

- DPS ostaje nepokolebljivo na frontu odbrane nacionalnih interesa, i sve će učiniti na njegovom širenju, što će doprinositi očuvanju osnovnih društvenih vrijednosti, izgradnji građanske države vladavine prava, jačanju multietničkog sklada i ubrzanju njenog evropskog puta - kaže se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da izborni rezultat nije pokolebao DPS u odlučnosti da se na političkom terenu i političkim sredstvima bori za odbranu svojih strateških ciljeva.