Hrvatski mediji o novom patrijarhu SPC: "Porfirije je slao pomirljive poruke"

  • 18.02.2021. 20:26

Gotovo svi elektronski mediji u regionu su na udarnim mjestima prenijeli vijest da je mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije izabran za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Mediji su prenijeli kraću biografiju novoizabranog poglavara SPC.

Zagrebački "Večernji list" piše, pozivajući se na srpske medije, da je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije od prvog dana s narodom koji je pretrpio stravične gubitke poslije razornog zemljotresa koji je pogodio Glinu, Petrinju, Sisak i okolna mjesta.

Portal Index navodi da je tokom mandata na čelu zagrebačko ljubjanske mitropolije Porfirije slao pomirljive poruke, ali i da se 2016. našao u, kako kažu, skandalu nakon što je objavljen snimak na kojem pjeva četničku pjesmu.

Podsjećaju da je mitropolit Porfirije tada saopštio da žali "zbog zloupotrebe i manipulacije videosnimkom na kojem se nalazi u društvu sveštenika koji su pjevali četničke pjesme" i zbog jaza između Hrvata i Srba te da tada, kao gost u Čikagu, nije bio u prilici da utiče na sve okolnosti.

Podsjećaju i da je iste godine u Jasenovcu izjavio: "Nismo došli da brojimo žrtve, nego da jedni druge molimo za oprost", prenosi Tanjug.

Porfirije je, piše Index, prije nešto više od mjesec dana u Petrinji rekao da SPC neće prestati da pomaže stradalima u zemljotresu.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.