"Ili će Albanac biti premijer Sjeverne Makedonije, ili nema Vlade": Žestoke prijetnje uoči izbora

  • 19.06.2020. 14:36

Nešto manje od mjesec dana pred vanredne parlamentarne izbore, albanska Demokratska unija za integracije upozorila je makedonske stranke da neće pristati na formiranje nove vlade, ukoliko se na njenom čelu ne bude nalazio Albanac.

To je portalu Plusinfo rekao neimenovani zvaničnik partije Alija Ahmetija, najavljujući da će lider stranke ime kandidata za premijera objaviti prvog dana kampanje, prenosi RTS.

Ukoliko Zaev ili Mickoski odbiju ponudu, a DUI osvoji najviše glasova među albanskim strankama, vlada neće biti formirana. Uslijediće politička kriza i novi izbori - rekao je funkcioner Demokratske unije za integracije.

Lider vladajuće Socijaldemokratske stranke, Zoran Zaev unapred je odbio zahtjev Ahmetijeve partije, navodeći da ovakav potez predstavlja ultimatum, kojim DUI zatvara vrata buduće koalicije.

Protiv Ahmetijevog predloga izjasnio se i prvi čovjek Alijanse za Albance, Zijadin Selja.

Vrijeme je za prvog Albanca na mjestu premijera Sjeverne Makedonije", rekao je lider Demokratske unije za integracije.

Iako Ahmeti nije pominjao imena, albanski mediji u Severnoj Makedoniji navode da će njegov kandidat za mjesto šefa vlade biti Ljazim Destani.

-DUI nema legitimitet da govori o potrebama građana. Njihovih 18 godina obeležila su neispunjena obećanja, skandali, laži i manipulacije - rekao je predsjednik Alijanse za Albance, Zijadin Selja.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.