Pismo podrške iz Rusije

Iskušenja neće slomiti duh vjernog naroda

  • 06.02.2020. 17:54

Sankt Peterburška duhovna akademija je u pismu podrške NJegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju naglasila uvjerenje da sva iskušenja, kakva god bila, kao i oni koji su njihov razlog, neće moći da posiju paniku i slome duh naroda Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori.

"Naprotiv - ojačaće savez braće Slovena u dijelu zajedničke molitve i uzajamne pomoći, kojom su se uvijek ponosile naše crkve i duhovne škole", navedeno je u pismu koje je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Akademije navode da je jasno da nametanje crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, osim prava Srpske pravoslavne crkve, ugrožava i prava ostalih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

"Sa dubokom žalošću smo primili vijest o postupku crnogorskih vlasti kojim se podržava nasilje nad svetinjama i pokloničkim mjestima, osveštanim mnogovjekovim molitvama i podvizima predaka na osveštanoj srpskoj zemlji", navedeno je u pismu mitropolitu Amfilohiju.

U Skupštini Crne Gore je 27. decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.