Miodrag Linta

Isticanje parole "Za dom spremni" dokaz ustaškog karaktera Hrvatske

  • 01.05.2020. 20:28

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je danas da je isticanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na zvaničnoj državnoj proslavi protjerivanja i ubijanja srpskog naroda u zločinačkoj akciji "Bljesak" 1995. godine u Okučanima još jedan od mnogih dokaza ustaškog karaktera današnje Hrvatske.

"Brojne činjenice potvrđuju da je ustaški pozdrav `Za dom spremni` bio ne samo zvanični pozdrav HOS-a već i nezvanični pozdrav ostalih hrvatskih paravojnih i policijskih snaga 1991. godine, a kasnije i Hrvatske vojske i policije tokom čitavog rata", naveo je Linta.

On je ukazao i da je hrvatski premijer Andrej Plenković u Okučanima ponovio profašistički stav Savjeta za suočavanje sa prošlošću, koji je osnovala njegova Vlada, da je u određenim prilikama moguće da se koristi ustaški pozdrav "Za dom spremni" pod kojim je u NDH u Drugom svjetskom ratu izvršen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona /SSR/, čiji je Linta predsjednik.

"Hrvatska Vlada, HDZ, Andrej Plenković i mnogi u Hrvatskoj očigledno smatraju da su svi izvan Hrvatske budale i kreteni i da ne znaju ključnu činjenicu da je Tuđmanova Hrvatska nastala na temeljima Pavelićeve Hrvatske. Jedan od dokaza jeste da je zvanični znak HOS-a na kojem stoji `Za dom spremni` skoro dvije decenije zvanično registrovan u Ministarstvu državne uprave", zaključio je Linta.

U Okučanima na današnjem obilježavanju 25 godina od zločinačke hrvatske vojno-policijske akcije "Bljesak" nisu bile samo majice sa grbom HOS-a, na kojem piše "Za dom spremni!", već i vijenac sa tim ustaškim pozdravom.

Zagrebački portal "Indeks" objavio je fotografije vijenca na čijim je trakama u tri boje ispisano "Za dom spremni!", HOS i HSP.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović napustio je Okučane zbog incidenta sa ustaškim pozdravom, a portal "Indeks" piše da tamo nisu bile samo dvije osobe u majicama sa tim natpisom, već i vijenac koji je položio neko iz protokola.