Uprkos tvrdnjama zvaničnika

Izvor iz istrage o padu drona u Zagrebu: Nisu pronađeni tragovi eksploziva na letjelici

  • Izvor: Telegraf
  • 22.03.2022. 22:11

Na dijelovima letjelice koja se srušila u Zagrebu, nad kojima je završeno vještačenje, nije bilo tragova eksploziva, tvrde izvori bliski istrazi za Dnevnik Nove TV.

To je suprotno svim dosadašnjim tvrdnjama vlade i Ministarstva obrane, koji i dalje ne odstupaju od svojih teza da su pronađeni ostaci aviobombe.

Predsjednik Zoran Milanović zatražio je da se javno objavi šta su istražiteljima otkrili tragovi s mjesta nesreće.

- Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić", u kojem se to kiseli nekoliko dana? S obzirom na to da se o toj istrazi priča kao o javnom dobru, kad već ljudima pokazujemo krhotine tog drona, da vidimo kakav je stvaran forenzički i hemijski nalaz uzoraka koji su izuzeti - poručio je.

Uzorci nisu otkrili tragove eksploziva?

Uzorci vještačeni u najvećem policijskom forenzičkom centru navodno nisu pokazali tragove eksploziva na dijelovima koji su analizirani. Niko službeno ne nudi dodatna pojašnjenja.

- Vidjeli smo da su se neki ljudi, prije svega ministar i premijer, razmetali dijagnozama, a da praktično rendgen nisu ni upalili - rekao je Milanović.

U Ministarstvu obrane od svojih tvrdnji da je letjelica nosila bombu i bila opremljena eksplozivom - ne odustaju.

- Indicije koje imamo zasad o padu drona u Hrvatskoj govore da to nije bio naoružan dron ni oružani napad - poručio je pre nekoliko dana glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Istog je dana premijer Andrej Plenković demantovao Stoltenberga. '

- Nije bila "unarmed", nego je bila naoružana - rekao je pokazujući fotografije iz istrage.

Tagovi: