Jedna od pet zemalja ЕU

Još jedan ''šamar'' Prištini - Slovačka zatvara svoju Kancelariju za vezu sa lažnom državom Kosovo

  • Izvor: Agencije
  • 23.10.2024. 12:02

Slovačka, jedna od pet zemalja Еvropske unije koje nisu priznale Kosovo, odlučila je da zatvori svoju Kancelariju za vezu na Kosovu četvrt veka nakon njenog otvaranja. Priština za sada nije komentarisala tu odluku slovačke Vlade, prenosi Еkonomija onlajn.

"Odlukom Vlade Slovačke, Kancelarija za vezu Republike Slovačke u Prištini biće zatvorena do 31. decembra 2024. godine, zbog reorganizacije diplomatske mreže i smanjenja budžeta", navodi se u odgovoru Odjeljenja za komunikacije slovačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Odluka o zatvaranju Kancelarije u Prištini donijeta je prošlog mjeseca nakon što je kabinet premijera Roberta Fica pokrenuo program koji preoblikuje slovačke institucije i spoljnu politiku.

Profesor na Odsjeku za studije mira i konflikta na Univerzitetu u Dablinu u Irskoj Gzim Visoka kaže da zatvaranje Kancelarije nije dobar znak za evroatlantske težnje tzv. Kosova.

SIPA pretresa FZO Republike Srpske, na meti Dejan Kusturić

SIPA pretresa FZO Republike Srpske, na meti Dejan Kusturić

"Zatvaranje slovačke Kancelarije u Prištini ne bi trebalo da bude uznemirujuća vijest. Ali, zbog činjenica da Slovačka nije priznala Kosovo i ima spoljnu politiku blisku Srbiji o Kosovu, regionu i ratu u Ukrajini, zatvaranje Kancelarije nije dobar signal", rekao je Visoka.

Kako dodaje, zatvaranje Kancelarije u ovom trenutku može se vidjeti i kao nespremnost da se prizna Kosovo.

U Beogradu je nedavno boravio i ministar spoljnih poslova Slovačke Juraj Blaner koji je tada istakao da se stav Slovačke po pitanju tzv. Kosova nije promijenio, naglasivši da Srbija i Slovačka imaju zajedničke vrijednosti, a to je poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta zemlje što i garantuje međunarodno pravo.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.